70 éves Bősi Szabó László felvidéki énekes

Ma ünnepli 70. születésnapját a felvidéki Bősi Szabó László aranykoszorús nótaénekes.

Rimaszombatban látta meg a napvilágot 1954. április 22-én. 22 éves koráig Tornalján élt, ott is érettségizett 1972-ben. A nyitrai Pedagógiai Főiskolán szerzett matematika–testnevelés szakos diplomát, 1976-tól Bősön él és nyugdíjazásáig tanárként dolgozott itt.

 

 

A zene, az éneklés már gyerekkorától a mindennapok része volt. A Bihari János szlovákiai magyar énekversenyen 1989-ben első helyezést ért el és ekkor indult szóló pályafutása. Énekesként rendszeresen fellép különböző rendezvényeken az egész Kárpát-medencében. Leggyakrabban Dóka Zsuzsával, akivel a felvidéki nótapárost alkotják.

1994-ben énekelt először a Duna tévében és akkor vette fel a Bősi „művésznevet”.

Több mint negyedszázada énekel, egyik alapító tagja a Szlovákiai Magyarnóta Kedvelők Klubjának. Több rádió- és tévéfelvétele készült, hangkazettái után 2010-ben önálló nóta CD-je jelent meg. Ma már szívesen énekel operettet és olasz dalokat is. 

 

 

1998-ban Aranykoszorús nótaénekes minősítést kapott, míg 2004-ben, ötvenéves születésnapjára, Bős önkormányzata Pro Urbe díjat adományozott neki. 2021-ben Dankó Pista életműdíjjal ismerték el munkásságát (a díjat még 2020-ban hirdették ki). 

Roni, ATEMPO.sk