65 éves Ferienčík Ági zongoraművész, tanár

Ferienčík Ági zongora- és csembalóművész, énektanár 1958. július 14-én született Párkányban. Édesapja Zahovay Ernő (1913–1998) zeneszerző, zongorista.

25 éve hunyt el Zahovay Ernő felvidéki zeneszerző, zongorista

Az alapiskolát szülővárosában végezte. Innen a Pozsonyi Konzervatóriumba került, ahol 1979-ben végzett. A Szlovák Népművészeti Együttes korepetítora lett 1992-ig. 1992-ben az Ifjú Szívek mellett alakult Gaudium együttes művészeti vezetője volt

A brünni Masaryk Egyetem Bölcsészeti Karán Shalev Ad-El tanítványaként bakkalaureátusi fokozatot szerzett régizene szakon csembaló és basso continuo-játékban (1992−1995).

1993-ban a Szlovák Filharmónia (Musica aeterna) csembalójátékosa lett. 1995 és 2000 között a pozsonyi Štefánik Művészeti Alapiskola korrepetítora volt. 1993-ban és 1997-ben a franciaországi Angoulême-ben járt tanulmánykörúton Pascal Dubreuil-nél.

2000-től a pozsonyi E. Jaczová Tánckonzervatóriumban korrepetált és zongorajátékot tanított. 2006-tól a Nyitrai Magánkonzervatórium tanára, közben pedig a pozsonyi Zeneművészeti Főiskola csembalótanára colt 2013-ig. Jelenleg a Pozsonyi Egyházi Konzervatórium zongora és csembalótanára.

Közreműködött a Szlovák Nemzeti Színház előadásain (Händel: Alcina, Haydn: A lakatlan sziget). Számos rangos hazai és külföldi rendezvényen lépett fel Franciaországban, Portugáliában, Luxemburgban, Németországban, Lengyelországban, Magyarországon. Fellépett a brünni Galantní slavnosti, a Český Krumlovi Slavnosti pětilisté růže, a pozsonyi Dni starej hudby, a nyitrai Musica sacra stb. fesztiválon.

Hazai és külföldi együttesekben egyaránt szerepelt: a Szlovák Nemzeti Színház zenekarában, a Solamente Naturali, Sinfonietta Bratislava, Mladí bratislavskí sólisti együttesekben, a Zsolnai Kamarazenekarban, a Camerata Hungarica együttesben, a magyarországi Renaissance Consort formációban vagy pl. a csehországi Flore musicae együttesben. Tagja volt az Ifjú Szíveknek és a Csehszlovákiai Magyar Tanítók Központi Énekkarának.

Együttműködött Pascal Dubreuil, Marie-Laure Teissedre, John Toll, Olivier Schneebeli, Andrew Parrot, John Holloway, Jack Martin Händler, Anton Popovič, Adrián Rajter, Leoš Svárovský, Jaroslav Kyzlink karmesterekkel, valamint a Musica aeterna együttessel, Michal Sťahel csellistával, Jana Pastorková és Kamila Zajíčková szopránénekesekkel.

ATEMPO.sk / adatbank.sk
Fotó: opera.hu, martoncompetition.hu