35 éves Házi Anita színésznő

Ma ünnepli 35. születésnapját Házi Anita felvidéki színésznő.

Perbetén látta meg a napvilágot. Már gyerekként elkezdte zongora- és énektanulmányait, s részt vett az iskolai tánccsoport tevékenységében is.

„Pontosan nem tudom, hogy mikor döntöttem el azt, hogy a színész szakmát választom. Valahogy ez magától értetődő volt.”

A győri Richter János Zeneművészeti Szakközépiskolába járt, ahol magánének és egyházzene szakon végzett. Sokat zongorázott, orgonált, kántorkodott, énekelt ez idő alatt.

„Akkor még nem vált bennem szét, hogy zenészi vagy színészi irányba menjek tovább. Igazából zenés színész szerettem volna lenni”.

A színészetet a Bánfalvy Ágnes nevével fémjelzett színiiskolában sajátította el, ahol musical szakra járt. Az iskolapad elhagyása után szabadúszó lett és járta az országot. Néhány év alatt több mint húsz gyerekdarabban kapott szerepet, illetve főszerepet.

 

 

A Budapesten élő színésznő 2014 márciusában, a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház 2012-es megalakulása után két évvel csatlakozott a társulathoz, ahol A vén diófa titka című Molnár Ernő rendezte mesedarabban debütált.

Nagyobb szerepei közül különösen szívesen emlékszik Tersánszky Józsi Jenő Kakuk Marcijában Csuri Linka alakjára, amely azért volt izgalmas számára, mert távol áll a személyiségétől. A Tündérlaki lányok Sárikájában viszont a figura erős karaktere, az önszabályozó fejlődés folyamata fogta meg. A Móricz-darab, A nem élhetek muzsikaszó nélkül Pólikájának megformálása pedig azért volt nehéz, de szép feladat, mert a női-asszonyi lélek megnyilvánulásait kellett hitelesen megjelenítenie. A Tanulmány a nőkről című zenés előadásban is szerepelt, melyben énektudását is megmutathatta. De láthatjuk őt az Apácák zenés komédiában is mellyel, több alkalommal Felvidéken is bemutatkozott, valamint Az ördög és a Játszd újra, Sam! Darabokban is.

Férje Orosz Dániel a Zenthe Ferenc Színház értékesítési menedzsere.

A színház 2023/2024-es évadának első premierje előtt, a hagyományos Vastaps-díjátadó gálán a legjobb színésznőnek jár elismerést kapta Házi Anita. 

EZ, ATEMPO.sk / zentheszinhaz.hu, nool.hu
Fotó: zentheszinhaz.hu