60 éves Szulák Andrea énekesnő, színésznő

Ma ünnepli 60. születésnapját Szulák Andrea Máté Péter-díjas énekes, színművész, műsorvezető.

Budapesten látta meg a napvilágot 1964. február 8-án Szulák István és Major Rózsa gyermekeként.

Óvodásként az Erkel Színházban lépett először színpadra Puccini Pillangókisasszony című nagyoperájában, Cso-cso-szán gyermekeként.

 

 

Pályája elején, a 80-as években külföldön dolgozott tánczenészként, bejárta Hollandiát, Németországot, Angliát. Miután visszaköltözött Magyarországra, rangosabb hazai lokálokban és bárokban lépett fel.

Majd 1990-ben a Neoton Família kettészakadása utáni új Neoton együttes énekesnője lett. 1993-ban ő képviselte Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztivál elődöntőjén az Árva reggel című dallal. Két alkalommal is az év énekesnője lett, 1992-ben és 1994-ben.

 

 

Énekesi karrierje mellett, az első Hotel Mentholos szereplése óta, gyakran lép fel musicalekben és zenés darabokban is.

1998-ban kezdte meg a tévés karrierjét, több saját műsort is kapott.

 

 

Rendkívül sokszínű tehetség, aki színházi szerepeiben is olyan sikeres, mint énekesként. Filmszerepekben is kipróbálhatta magát, az utóbbi időkben pedig leginkább televíziós sorozatokban láthatták őt a nézők (A mi kis falunk, Drága örökösök, Mintaapák, Doktor Balaton).

„Minden fellépésemen elmondom, mennyire klassz dolog, hogy ennyi csodálatos dolog történt velem a pályafutásom során, de a tanult hivatásom és a nyelv, amit legszívesebben beszélek az a zene, az éneklés” – vallott egy korábbi interjúban Szulák Andrea a művészeti ágak szerepéről az életében.

Munkásságát 2022-ben Máté Péter-díjjal ismerték el.

 

 

Roni, ATEMPO.sk
Fotó: TV2