Király Linda énekesnőt köszöntjük

Ma ünnepli születésnapját Király Linda amerikai születésű magyar énekesnő, Király Viktor testvére.

New Yorkban, Bronxban látta meg a napvilágot 1983. február 28-án. Nyolcéves kora óta énekel Amerikában, iskolájában számos Broadway-siker adaptációban kapott szerepet. Klasszikus zenei tanulmányait tizenkét évesen kezdte a Performing Art Institute of Long Islandben. Ettől kezdve különböző tv-műsorokban lépett fel: Long Island Tillys Center, Warner Channel 11 TV Show stb. A Fame című amerikai filmmusicalben szereplő művészeti iskolához hasonló rendszerű Boces Cultural Arts Center 600 jelentkezőből választotta ki. Mire felnőtt, az Amerikai Egyesült Államok és Anglia számos zeneszerzője és producere kereste meg, hogy együtt dolgozzanak vele.

 

 

1999-ben Linda és családja Magyarországra költözött. Édesapja, Király Tamás az Universal dobosa volt 1972 és 1982 között (ami elsősorban Kovács Kati kísérőzenekaraként volt ismert); de dobosként feltűnt a Color nevű formációban is, valamint az EMI lemezkiadó kreatív igazgatójaként is tevékenykedett. Édesanyja, Király Gabriella a Cini és a tinik nevű együttes énekesnője volt. Egyik öccse, Király Viktor szintén énekes, a Megasztár negyedik, 2008-as szériájának győztese. Másik öccse, Király Benjamin hobbi szinten foglalkozik zenéléssel.

 

 

Linda 2001-től Komlóssy Erzsébet tanítványa volt. Tizenhét évesen a Dívák éjszakája című produkcióban kapott szerepet a Budai Parkszínpadon és a Pesti Vigadóban. Két filmbetétdal feléneklésére is felkérték: Vademberek és Szerelem utolsó vérig. Utóbbit és a Két szív című dalt Presser Gábor készítette el és kizárólag csak Linda hangjára hangszerelte fel. A Szerelem utolsó vérig nagy sikereket ért el az országban. Innentől kezdve Magyarországon befutott sztárként kezelték.

 

 

Nem sokkal ezek után Linda felénekelte a Big Brother főcímdalát, mely két hét alatt dupla platinalemez lett.

Megkapta az Andrew Lloyd Webber által írt Az operaház fantomja főszerepét, Christine-t. 2003 decemberében megjelent első albuma mely a #1 címet kapta. A dalok egy része angol, egy része magyar nyelvű. Linda olyan producerekkel dolgozott együtt mint például Mousse T. (aki Tom Jones Sexbomb című dalát írta), Errol Rieds és Denzel Foster. Presser Gábor is írt dalt az albumra.

 

 

Két kislemez jelent meg az albumról: a Holla és az És mégis. 2004-ben a magyarországi Disney megkérte, hogy énekelje fel az A legelő hősei című animációs film magyar változatú betétdalát, ezt követően felkérték még, hogy énekeljen az athéni olimpia tiszteletére duettet Gáspár Lászlóval.

2004 őszén Londonba költözött, hogy elkészítse első teljesen angol nyelvű albumát. Livingstone Brownnal kezdett el először dolgozni, akinek annyira megtetszett Linda hangja és személyisége, hogy felhívta Jonathan Shalit. Shali, miután hallotta énekelni Lindát, lemezszerződést ajánlott neki. Ezután elkezdődtek a munkálatok, míg végül az amerikai Universal Music a demófelvételek meghallgatása után ötéves lemezszerződést ajánlott Lindának. Első nemzetközi nagylemeze elkészítésében olyan producerek segédkeznek, mint például Rodney Jerkins és D'Mile. Az első kislemezdal, a Can’t Let Go 2007 júliusában került az amerikai rádiókhoz. A magyar rádiókban 94 hétig szerepelt a Top 40 játszási listában, 2008-ban az év legjátszottabb hazai dala lett a Mahasz összesített rádiós listája alapján.

 

 

2008-ban Iminluvwichoo címmel duettet énekelt fel az amerikai R&B és soul énekes Eric Benét-vel. A dal A legjobb R&B album kategóriában Grammy-díjra jelölt Love & Life című Eric Benét-albumon jelent meg.

Két kitűnő dzsesszmuzsikus, Csepregi Gyula szaxofonművész és Rátonyi Róbert zongoraművész 2009-ben megjelent Szomorú vasárnap című albumán a címadó dalt énekli magyar és angol nyelven (Gloomy Sunday).

 

 

Több további slágert vett fel Magyarországon, mint például a The Fugees alapítójával, Pras-zal és Roy Hamiltonnal közösen készített „Untried”-et (mellyel később testvéreivel együtt az Eurovíziós dalfesztivál hazai döntőjébe került a legjobb 4 között), a Grammy-díjas Drew & Shannon producer párossal készített „Love Is Overrated”-et vagy a Viktorral készített „Move Faster”-t.

2014-ben bekerült A Dal 2014 eurovíziós nemzeti dalválasztó show elődöntőjébe Everything című dalával. Ugyanebben az évben felénekelte az első magyar nyelvű dalát 10 év után, a „Ne félj, babám”-at, mely Fitos Viktor és Valla Attila szerzeménye.

 

 

Dalszerzőként is sikeres: számos nemzetközi előadónak írt már dalt, melyek közül a legismertebb a Bob Sinclar számára írt Groupie, melyet már több mint 6 milliószor néztek meg a YouTube-on.

2016-ban szerepelt a TV2 nagy sikerű Sztárban sztár, illetve Tabatabai Nejad Flóra partnereként a Sztárban sztár +1 kicsi című műsorában is. Láthattuk többek közt az Ázsia Expressz és a Csináljuk A Fesztivált! műsorokban is.

 

 

ATEMPO.sk
Fotó: Király Linda FB