65 éves Zeffer András Zefi rockzenész

Ma ünnepli 65. születésnapját Zeffer András Zefi billentyűs, énekes, zeneszerző, a P. Mobil egykori tagja, a RockBand és a Mobilmánia vezetője.

Budapesten látta meg a napvilágot 1958. október 29-én. Évekig tanult zongorán, majd sípos orgonán. Első komolyabb együttese az S.O.S volt, ahol Kocsándi Miklóssal, a korábbi P. Mobil-énekes Szegváry Gáborral és Sárvári Vilmossal játszott együtt. Utóbbival 1980-ban igazoltak a P. Mobilba, Cserháti István és Bencsik Sándor helyére.

A P. Mobil együttesben vált ismertté, népszerűvé. Mint billentyűs, leginkább híres Hammond-orgonájával együtt említik. Virtuóz játéka a rockzenét hallgatók körében igen kedvelt.

1997-ben Tunyogi Péterrel és Kékesi Lászlóval együtt el kellett hagyniuk a P. Mobilt, ekkor a Tunyogi Band utódjaként megalakították a Tunyogi Rock Band (TRB) együttest. Kitartásának, tenni akarásának és sok munkájának köszönhetően a TRB sok sikeres koncertet adott országszerte, valamint színvonalas kiadványokat jelentettek meg. 2004-től Tunyogi Péter betegsége miatt már nem csak billentyűse és vezetője, de énekese is volt a nevét The Rock Bandre változtató zenekarnak.

 

 

2006 júliusában súlyos stádiumban lévő akut leukémiát diagnosztizáltak nála. Közel egy év kórház, steril box, csontvelő-transzplantáció után csodával határos módon meggyógyult. Betegsége ideje alatt végig egy internetes naplóban számolt be meghökkentő őszinteséggel betegségéről, kezelésekről, gyógyulásáról.

2006. november 5-én egyedülálló módon segítette felgyógyulását a zenészszakma. Rockzenészek egy rockzenészért címmel rendeztek segélykoncertet Zefiért telt házzal és közel 100 neves fellépővel. Zeffer András gyógyulása után fiatal, igen tehetséges zenészekkel alakította újjá zenekarát, amivel viszi tovább a TRB örökséget, amiért olyan sokat dolgozott. Zeffer András és a RockBand néven 2007. október 27-én léptek először színpadra, Zefi visszatérő koncertjén, ahol telt ház ünnepelte a felgyógyult rockzenészt. A koncert megjelent DVD formában.

A 2008-as év sok minden miatt emlékezetes marad: májusban megalakította (az év zenei szenzációjának számító) Mobilmánia zenekart, egykori P. Mobil-tagokból: Vikidál Gyulával, Tunyogi Péterrel, Rudán Joe-val és Kékesi Lászlóval. Sikeres koncertjeiket látva az EMI kiadó lemezszerződést ajánlott föl nekik. Amikor már elkészültek az új dalok, tragédia érte a zenekart és a magyar rockot: egy balesetben Tunyogi Péter életét vesztette, így a lemezt már nélküle fejezték be 2008 decemberében.

 

 

Még ugyanabban a hónapban megjelenik első könyve: Őssejt és Rock and Roll címmel, amiben az internetes napló bővített formáját olvashatjuk, továbbá megszólalnak orvosok, rajongók és családtagok is.

Az út legyen Veled címmel 2010-ben jelent meg lemezük, mely elnyerte a MAHASZ Fonogram Magyar Zenei Díját is. 2014-ben készül el a Mobilmánia harmadik stúdióalbuma Fénypokol címmel, majd 2017-ben jelent meg a Vándorvér lemezük.

Zeffer András munkásságát többek közt 2017-ben Magyar Arany Érdemkereszttel ismerték el.

 

 

Nős, felesége Csilla, aki a Mobilmánia és a Rock Band ügyeit intézi. Két lánya van, Szandra és Bettina.

2023 év végén pedig újra jubileumi koncertre készülnek, Vikidál Gyula 75, Zeffer András 65, a Mobilmánia pedig 15 éves születésnapját ünnepelik meg a Barba Negra színpadán.

Roni, ATEMPO.sk