70 éves Batta András zenetörténész

Ma ünnepli 70. születésnapját Batta András zenetörténész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem volt rektora, a Virtuózok zsűritagja, a Magyar Zene Házának ügyvezető igazgatója.

1953. szeptember 30-án látta meg a napvilágot Budapesten Batta János és Scudla Irén gyermekeként. 1972–1977 között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zenetudományi szakán tanult, ezzel párhuzamosan, 1977-ben az egyetem budapesti tanárképző intézetében gordonka szakon diplomázott. Államközi ösztöndíjjal folytatott zenetudományi tanulmányokat a Bécsi Egyetemen, majd 1979-ben itthon zenetudományi diplomát is szerzett.

41 évig tanított a Zeneakadémia zenetudományi szakán általános és magyar zenetörténet. 1990-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense volt, 2002–2004 között zenetudományi tanszékvezető és rektorhelyettes, majd az intézmény rektoraként és tanáraként tevékenykedett 2013-ig. Vezetése alatt indult el a többlépcsős képzés, alakult meg a népzenei tanszék és került a Zeneakadémia kötelékébe a kecskeméti Kodály Intézet. Számos civil szervezetben töltött és tölt be funkciót. A Zeneakadémia Baráti Köre Egyesület elnöke.

 

 

2015-ben csatlakozott a Liget Budapest Projekthez, melynek keretében a Magyar Zene Házának tartalmi (művészeti, pedagógiai) koncepcióját fejlesztette szakmai munkacsoport vezetőként. A Magyar Zene Háza Nonprofit Kft. 2020-as megalakulása óta az új intézmény ügyvezető igazgatója.

Rövidesen elkészül a Magyar Zene Háza állandó kiállítása - Batta András ismertetője

1996 és 2002 között szerzőként és szerkesztőként a kölni székhelyű Könemann Kiadónak is dolgozott – az általa alkotott, szerkesztett és részben megírt, csaknem ezer oldalas Operakalauz 15 nyelven látott napvilágot, amely 2007-ben itthon is megjelent. Közel 10 könyv és számos szakmai cikk szerzője. Általa lettek közkedveltek többek közt a Zene, Zene, Zene és a Hangvilla c. televíziós komolyzenei műsorok.

 

Batta András

 

Batta András 2014-ben bekapcsolódott a Virtuózok klasszikuszenei TV-show zsűrijének munkájába, ezt követően pedig a Kis Virtuózok Alapítvány elnökeként tevékeny mentori szerepet is vállalt. Három éve Miklósa Erikával és Novák Péterrel közösen elindították a Partitúra című kulturális televíziós sorozatot is, évente 15 műsorral.

Új zenei műsor indul a tévében Miklósa Erikával és Batta Andrással

Több szakmai díj és kitüntetés birtokosa. 1994-ben Erkel Ferenc-díjat, 2012-ben Prima-díjat, 2014-ben Széchenyi-díjat kapott, 2021-től a Magyar Tehetség Nagykövete.

Nős, két fiú édesapja.

 

 

ATEMPO.sk
Fotó: Virtuózok, Csöndör Kinga