100 éve született Gera Zoltán, a nemzet színésze

100 éve született Gera Zoltán Kossuth-díjas művész, aki a magyar filmművészet olyan emblematikus alkotásaiban nyújtott felejthetetlen alakításokat, mint a Bakaruhában, az Édes Anna, a Kincskereső kisködmön, a Nárcisz és Psyché vagy A napfény íze.

Tévésorozatokban is maradandót alkotott, emlékezetes szerepformálásai voltak A Tenkes kapitányában, a Borsban, a Robog az úthengerben és a Nyolc évszakban is.

Gera Zoltán 1923. augusztus 19-én született Szegeden. Édesapja dr. Hosszú Zoltán színész, édesanyja Gera Julianna porcelángyári munkásnő volt. Szülei nem voltak házasok. Nagynénjei nevelték. Eredetileg fényképészinasnak tanult, de már tizenhat éves korában a színészi pályát választotta.

1939-ben kezdett játszani a Belvárosi Színházban, majd 1940-ben Inke Rezső vándortársulatához került, de 1942–1944 között dolgozott Rév István bábszínházánál is.

Később, 1944-től Szegeden szerepelt, előbb a Városi Színház, majd az Ifjúsági Színház társaságában. 1945-ben Magyar Néphadsereg Színház, majd a Vígszínház tagja lett. 1947–1950 között elvégezte a Színház- és Filmművészeti Főiskolát.

1964-ben megpályázott és megnyert egy ösztöndíjat John Gielgud tizenkét napos londoni Shakespeare-kurzusára, de a Vígszínház igazgatója nem támogatta útlevélkérelmét. A tiltást és a véleményét megírta a pályázatot meghirdető British Drama League-nek Londonba, azonban levelét a postán működő államvédelmis felbontotta, és ennek következményeként kilenc hónapnyi börtönbüntetésre ítélték államellenes izgatás címén.

Szabadulása után 1966-ban egy évadot töltött a szolnoki Szigligeti Színházban, majd 1967-ben Mikroszkóp Színpad alakuló társaságába szerződött, ahol 1980-ig játszott. 1980–1987 között a Mafilm tagja volt, majd 1987-1992 között a Radnóti Miklós Színház művésze lett, 1992-től pedig szabadfoglalkozásúként dolgozott.

Sokat szinkronizált, többek között Walter Matthaunak, és a Dallas című sorozatban Jockot alakító Jim Davisnek is ő kölcsönözte a hangját.

Elmondása szerint édesapja, Hosszú Zoltán mellett Páger Antalt és Bilicsi Tivadart tekintette szakmai példaképének.

Anyanyelvi szinten beszélt és olvasott angol, német és francia nyelven. Ennek köszönhetően több idegen nyelvű filmben is feltűnt.

1985-ben érdemes művész, 2004-ben kiváló művész lett. 2013-ben Kossúth-díjat kapott, majd a nemzet színészei közé választották Szabó Gyula helyére.

Életének 92. évében, 2014. november 7-én hunyt el.

Roni, ATEMPO.sk
Fotó: Youtube