60 éves Jodie Foster színésznő

Ma ünnepli 60. születésnapját Jodie Foster kétszeres Oscar- és háromszoros Golden Globe-díjas amerikai színésznő, filmrendező.

Los Angelesben látta meg a napvilágot 1962. november 19-én Alicia Christian „Jodie” Foster néven. Középiskolai éveit egy exkluzív iskolában (Lycée Français de Los Angeles) töltötte, majd onnan a Yale Egyetemre került, ahol summa cum laude diplomázott angol irodalomból 1985-ben.

Már 1965-ben feltűnt a reklámokban, majd később szórakoztató sorozatokban is. 1969-ben debütált a Mayberry R.F.D. című filmben.

1970 óta több mint 50 filmben vagy tévéjátékban szerepelt.

 

Jodie Foster

 

1972-ben kapta meg első főszerepét a Napóleon és Samantha című filmben. 1975-ben forgatott első alkalommal Martin Scorsese-val az Alice már nem lakik itt címűt. 1976-ban Oscar-díjra jelölték a Taxisofőr című filmben nyújtott alakításáért. John Hinckley azt állította, hogy a Taxisofőrben látott Jodie Foster figyelmét szerette volna felkelteni tettével, amikor rálőtt Ronald Reagan amerikai elnökre.

1988-ban és 1991-ben is Oscar-díjat kapott (A vádlottak; A bárányok hallgatnak).

1992-ben Woody Allennel is együtt dolgozott az Árnyak és köd című filmben. 1994-ben Liam Neeson és Natasha Richardson mellett ő is főszereplője volt a Nell, a remetelány című filmnek és a Maverick című filmben is szerepelt Mell Gibsonnal. A következő nagy filmes szerepe a Kapcsolat volt, ahol Matthew McConaughey volt a partnere. A 2000-es évek elején a Pánikszoba című filmben tűnt fel Kristen Stewart, Forest Whitaker és Jared Leto színészek mellett. 2006-ban Denzel Washington és Clive Owen partnere volt A belső ember című filmben.

Szerepelt még Az öldöklés istene (2011), az Elysium – Zárt világ (2013), a Hotel Artemis – A bűn szállodája (2018) és a The Mauritanian (2021) című filmekben is, utóbbiért nyerte el harmadik Golden Globe-díját.

 

 

Foster a magánélethez való jogot saját elmondása szerint "mindennél előbbre helyezi", így ritkán beszél családjáról. Los Angeles-ben él párjával, két fia van, Charles "Charlie" Foster és Christopher "Kit" Foster, családját még előző partnerével Cydney Bernarddal alapította, akivel a Sommersby (1993) forgatásán ismerkedett meg. 2014 áprilisában Foster házasságot kötött Alexandra Hedison színésznővel, fotográfussal.

1998-ban elneveztek róla egy újonnan felfedezett kisbolygót, amelynek pályája a Marsé és a Jupiteré közé esik. Az égitest a 17744 Jodiefoster nevet viseli.

Roni, ATEMPO.sk
Fotó: Youtube, Wikipedia