Michael Bolton, az egyik legnagyobb balladakirály

Michael Bolton Grammy-díjas amerikai énekes, zeneszerző, a 80-as és 90-es évek egyik legnagyobb balladakirálya.

Connecticutban született 1953. február 26-án. Első kislemezét 15 éves korában vette fel. Az 1970-es évek végén még eredeti nevén lépett fel a Black Jack nevű heavy metal együttessel, Michael Bolton néven 1983 óta jelenik meg.

 

 

Az 1987-es év hozta meg számára a belföldi, az 1988-as a külföldi áttörést. Több hírességgel lépett fel együtt (például Plácido Domingo, Luciano Pavarotti, Renée Fleming, Patti Labelle, Ray Charles, Percy Sledge, Wynonna Judd, B. B. King, Lara Fabian és David Foster).

Sikereit szólóénekesként érte el, rockballadák előadásával. A legnagyobb sikere a How Am I Supposed To Live Without You és a When A Man Loves A Woman remake-ja voltak, mindkettővel első helyre került az amerikai toplistán. 1997-ben ő énekelte a "Herkules" című Disney-film Oscar-díjra jelölt főcímdalát.

 

 

Dalszerzőként is nevezetes, írt például dalokat Barbra Streisand, a Kiss együttes, Kenny Rogers, Kenny G., Cher, Bonnie Tyler, Peabo Bryson és Patti Labelle számára. Társszerzőként együtt dolgozott Bob Dylannel, Baby Face-szel, Desmond Childal és Diane Warrennel.

1991-ben jelent meg a szintén nagy sikerű Love is a wonderful thing, amelyet saját állítása szerint Andrew Goldmarkkal közösen komponált. Az Isley Brothers azonban 1992-ben plágiummal vádolta Boltont, azt állítva, hogy a dal szerzői joga már 1964 óta őket illeti. A per hosszan elhúzódott, míg végül az USA legfelsőbb Bírósága 2001-ben kimondta, hogy Bolton lényeges részeket vett át az Isley Brothers művéből, megsértve ezzel a szerzői jogaikat. Boltont és kiadóját 5,4 millió dollár kártérítés fizetésére kötelezték.

 

 

2017-ben jelent meg eddigi utolsó, Songs of Cinema című lemeze. Ő képviselte Connecticutot a 2022-es Amerikai Dalversenyen (American Song Contest) a "Beautiful World" című dallal.

Több mint 75 millió lemezt adott el világszerte, szinte nincs volt olyan ország, ahol ne lépett volna fel.

 

 

Roni, ATEMPO.sk
Fotó: John Mathew Smith / Wikipedia