Föltámadás - új komédia a Komáromi Jókai Színházban (Csemadok bérlet)

2024. május 23-án, csütörtökön 19.00 órától Daniel Majling Föltámadás című színműve lesz látható a Komáromi Jókai Színházban, a 2023/2024-es évad utolsó bemutatója.

Belépés Csemadok bérlettel, belépő 15 euró.

 

Daniel Majling (1980-), a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színház dramaturgja,  több képregény szerzője 2017-ben egy „orosz antológiával” lepte meg az olvasókat.

 

Komáromi Jókai Színház

 

Pontosabban: 

„Ez nem orosz, hanem pszeudoorosz közeg. Bizonyos írók regényeinek az Oroszországa. Még inkább: az az Oroszország, amely bizonyos írók regényei nyomán a nem orosz olvasóik fejében, képzeletében létezik”

– mondta el Ruzká klazika című kötetéről a szerző. (A könyv Oroz klazzika címmel 2022-ben jelent meg magyarul György Norbert fordításában, a Typotex Kiadó gondozásában.) 2016-ban Michal Vajdička rendező felkérésére, a prágai Dejvické divadlo számára született meg a színmű, amely az Oroz klazzika elbeszéléseiből három cselekményszálat fűz lazán össze. A Föltámadást 2019-ben bemutatta a Zsolnai Városi Színház is.

A komáromi premier a darab magyar nyelvű ősbemutatója. Fordította Forgács Miklós, rendezte Czajlik József, a kassai Thália Színház igazgatója.

 

Komáromi Jókai Színház

 

Lev Levovicsot, az egyik legnagyobb orosz írót elhagyja az ihlet és az életkedv. Larissza Dmitrijevna, a Mir kiadó igazgatója elutasította szerelmi közeledését. Nem tehetett mást, hiszen Genagyij Szamszonovot, Lev Levovics szerkesztőjét szereti. Aki viszont az íróért rajong megszállottan. A beteljesületlenség kínját ígérő szerelmi háromszög gordiuszi csomóját végül egy furcsa alku vágja át: Lev Levovics Larissza Dmitrijevna meztelen testére írja legújabb regényét, majd ez a kézirat kerül Genagyij Szamszonov asztalára. De itt van még Arkagyij Sztyepanovics is, akinek mókusokról szóló ifjúsági művét ismét visszautasítja a kiadó... 

 

Komáromi Jókai Színház

 

„Ez egy kiváló kortárs színdarab. Nagyszerű történet. Remek cselekményszövés. Kitűnőek a szerepek” - emeli ki Czajlik József, az előadás rendezője.  „Tematikailag is nagyon izgalmas a szöveg. Alapvetően írói közegben játszódik, egyfajta művészi megrekedtség állapotában találkozunk a művészekkel. A Covid után ez elég jellemző volt a színházi társadalomra. Maga a cím, a Föltámadás is fontos hívószó, valamiféle másként gondolkodásra, a problémákhoz való más hozzáállásra sarkallt. Vallási-teológiai értelemben is izgalmas, hogy lehet föltámadni egy halott állapotból, hogyan támadhat föl az alkotói kedv, művészi vágy. Mindemellett bonyolult és furcsa szerelmi viszonyok vannak a szövegben, melyek éppen azt az alapgondolatot tagadják, amit az egyik író hangoztat, hogy ma már nincsenek, nem lehetnek nagy történetek.”

 

Komáromi Jókai Színház

 

Föltámadásban Hostomský Fanni, Matusek Attila, Olasz István, Béhr Márton, Fabó Tibor, Molnár Xénia, Szebellai Dániel és Szvrcsek Anita lép színpadra. 

A díszleteket Gadus Erika m. v., a jelmezeket Őry Katalin m. v. tervezte. Zeneszerző Lakatos Róbert m. v.

ATEMPO.sk
Fotó: Komáromi Jókai Színház