Haja Zsolt megkapta a Magyar Állami Operaház legnagyobb elismerését

A kiváló baritont a Borisz Godunov-előadás tapsrendje alatt érte a meglepetésszerű bejelentés, hogy az Angol100 szezonban ő is a Magyar Állami Operaház legnagyobb elismerésének egyik kitüntetettje, a 2024/2025-ös Évad Kamaraénekese lesz. A Herendi Porcelánmanufaktúra által készített, hattyút formázó díjat Almási-Tóth András művészeti igazgató adta át a kollégák és a közönség elismerésének kíséretében.

Haja Zsolt, aki a 2019/20-as szezonban már viselte a Magyar Állami Operaház Kamaraénekese címet, a most futó évadban kimagasló alakítást nyújtott Eötvös Péter Valuska című opera-ősbemutatójának címszerepében, emellett emlékezetes beugrásban állt helyt tavaly szeptemberben az Opera dubaji vendégszereplésén a Pillangókisasszonyban Sharpless megformálójaként, miközben Budapesten A varázsfuvolában Papagenót alakította.

Emblematikus szerepei közül megformálta még Falke ügyvédet (A denevér), Jeleckij herceget (Pikk dáma) és Silviót (Bajazzók), közreműködött Mahler 8. szimfóniájának előadásában, a szombaton véget érő Borisz Godunov-sorozatot követően pedig a Háború és békében lesz látható mint Napóleon, majd A sevillai borbély margitszigeti bemutatójában alakítja Figarót, egyik első operaházi szerepét, amit a következő évadban is énekel. Jövőre közreműködik majd a Faust (Valentin), Stuart Mária (William Cecil) és Don Pasquale (Malatesta) című előadásokban is, valamint a Gurre-dalok monumentális produkciójában.

 

Haja Zsolt

 

Haja Zsolt tanulmányait szülővárosában, Debrecenben végezte dr. Mohos Nagy Éva növendékeként, és pályájának indulása is a cívisvároshoz köthető. Az Operaházban 2008-ban, a Pomádé király új ruhája című gyermekoperában Garda Robertóként debütált. Az elmúlt másfél évtizedben az OPERA egyik legsokoldalúbb és leggyakrabban foglalkoztatott baritonjaként fő- és karakterszerepekben egyaránt emlékezetes alakításokat nyújtott, volt Albany (Lear); Albert (Werther); Almaviva (Figaro házassága); Bagó (János vitéz); bariton szóló (Carmina Burana); Ben (A telefon); Biberach, Petúr bán, Tiborc (Bánk bán); Conrad (A rajnai sellők); De Nevers (A hugenották); Delaura (A szerelemről és más démonokról); Don Giovanni; Donner (A Rajna kincse); Escamillo, Morales (Carmen); Frank (Edgar); Ford (Falstaff); Gara nádor (Hunyadi László); Guglielmo (Così fan tutte); Gunther (Az istenek alkonya); Háry János; Hommonay (A cigánybáró); Jake (Porgy és Bess); Kérő (Székely fonó); Kreón (A filozófus lelke, avagy Opheusz és Eurüdiké), Marcello, Schaunard (Bohémélet); Oresztész (Íphigeneia Tauriszban); Ottokár (A bűvös vadász); Öreg szolga (Elektra); Pelléas (Pelléas és Mélisande); Péter (Jancsi és Juliska); Sebastian (A vihar); Szellemek hírnöke, Város őreinek hangja (Az árnyék nélküli asszony) és Valentin (Faust), de oratorikus művekben is közreműködött.

A német operaéletből ismert Kammersänger cím mintájára létrehozott kamaraénekesi elismeréssel az OPERA vezetése kiemelkedő aktív szólistái iránti megbecsülését kívánja kifejezni, nagyra értékelve tehetségüket és színpadi teljesítményüket. A Kamaraénekes címet, ami az adott évadban kiemelt javadalmazással is jár, egy szezonban legfeljebb hárman birtokolhatják, a Kossuth-díjjal még nem rendelkező operaénekeseknek ítélhető oda, akik összesen három alkalommal kaphatják meg. Az elmúlt évtizedben az évadzáró Csillagóra gálán átadott elismeréseket idei újításként évad közben, az előadások végén adják át, lehetőséget teremtve arra, hogy a közönség is osztozzon kedvenc művészei meglepetésében és örömében. Idén februárban Pasztircsák Polina, áprilisban pedig Kálmán Péter részesült a kitüntető címben.

ATEMPO.sk / opera.hu
Fotó: Berecz Valter / Opera