Kálid Artúr kapta 2024-ben a Gedeon József Amfiteátrum-díjat

A Szabadtéri Színházak Szövetségének Kálid Artúr színművésznek ítélték oda 2024-ben a Gedeon József Amfiteátrum-díjat. 

Az elismerést Pócza Zoltán, a Szövetség elnöke, a Kőszegi Várszínház igazgatója nyújtotta át a budapesti 6Színben a G.Ö.R.CS. előadása után, a színpadon. 

A szakmai szervezet egyhangú szavazással ítélte oda a színművésznek a díjat, amelyet a Gyulai Várszínház egykori legendás igazgatójáról neveztek el. A díjátadás hagyományosan azt is jelzi, hogy elindult a szabadtéri színházak szezonja.

Kálid Artúr meghatódva vette át a díjat, köszönetet mondott érte, és arról is szólt: Gedeon József neve fogalom a színházi szakmában, hiszen rendkívül sokat tett a szabadtéri színházak érdekében. 

„Tíz éve vagyok szabadúszó, amióta megszűnt a Bárka Színház. Mázlim van, mert folyamatosan jó feladatok találnak meg. Nagyon jóleső érzés, hogyha valahol dolgozom, oda visszahívnak, mert szabadúszóként tulajdonképpen ez az egyetlen visszajelzésem. Illetve most a Gedeon József Amfiteátrum-díj, amely rendkívül megtisztelő.” – mondta a színművész.

 

Kálid Artúr

 

Kálid Artúr rendszeresen játszik nyári színházakban. Az első szabadtéri fellépése - még főiskolásként - a Margitszigeten volt 1991-ben a Porgy és Bess előadásában. Többször szerepelt például Gyulán, a Városmajori Szabadtéri Színpadon, a Kultkikötőben, a Mézesvölgyi Nyáron és a Veres1 Színház fesztiválján, a Kőszegi Várszínháznak pedig eddig négy produkciójában játszott. A Várszínház következő előadásán júliusban a Hyppolit, a lakáj címszerepét alakítja majd.

A Szabadtéri Színházak Szövetsége idén is megrendezi a Szabadtéri Színházak Találkozóját, amelyet azzal a céllal hoztak létre 2022-ben, hogy a saját nyári előadásaik eljussanak máshova is. Az idei harmadik találkozó a Kultkikötő három helyszínén: Balatonbogláron, az Alsóörsi Amfiteátrumban és Balatonszárszón összesen hét előadást láthat a közönség.

A Szabadtéri Színházak Szövetsége a napokban tartott közgyűlésén újabb intézmény felvételéről határozott, így 17-re bővült a szervezethez tartozó tagok száma. Ma ez az egyik legnagyobb színházszakmai társaság Magyarországon.

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Molnár Miklós / Kőszegi Várszínház