Színházi esték, kisfilm, jubiláló portál - újabb sikeres év a Csemadok Csábi Alapszervezete mögött

Közel 20 éve indult újra a Csemadok Csábi Alapszervezetének aktív munkája, amelynek köszönhetően ez idő alatt több mint száz zenész, zeneszerző, orgonaművész, színész, előadóművész fordult meg a felvidéki Csáb községben.

Többek közt olyan programsorozatok születtek, mint a Hajnalok Völgye kortárs kórusfesztivál, Csábi ORGONAestek, HANG-ÁR, vagy a Csábi Színházi Esték. Könyvek, CD-k, honlapok, kisfilm láttak napvilágot és útnak indult a már 10 éves ATEMPO.sk zeni-kulturális portál is.

Ezt a szerteágazó munkát végzi a szervezet évről-évre a község és Felvidék hírnevének öregbítése érdekében is.

 

2023-ban is folytatódott a Csábi Színházi Esték sorozat, melynek keretében négy előadást hoztak a községbe. Januárban az Ahogy esik, úgy puffan improvizációs előadással Gubík Ági, Szabó Viktor, Olasz István, Téglás Márton és Majorfalvi Bálint szerepeltek nagy sikerrel.

Őzek, rókák, poénok – Csábra csábultak az Ahogy esik, úgy puffan színészei (+FOTÓK)

Március végén a De mi lett a nővel? című férfimesét láthatta utoljára a közönség épp Csábon Szabó Viktor, Culka Ottó és Olasz István főszereplésével.

Csábon derült ki utoljára, hogy mi lett a Nővel – darabtemetésen jártunk (FOTÓK)

Március a könyv hónapja, így Bodzsár Gyula Hányszor kell megbocsátanunk? című kiadványa került ezúttal bemutatásra a községben, ahol a szerzővel Zaťko Veronika beszélgetett.

Hányszor kell megbocsátanunk? - Csábon mutatta be könyvét Bodzsár Gyula (+FOTÓK)

Az alapiskola melletti Szeder Parkban szokásosan megemlékezést tartottak az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából. 

Június végén újra megrendezésre került a szederFESZT zenei-kulturális fesztivál, melynek társszervezője a Csemadok Csábi Alapszervezete. Itt lépett fel az Infinity NEOTON SHOW, a Latte Maffiato, Veronika Spodniaková, és Bohócszínház is volt. 

„Holnap hajnalig” – jó zenéktől volt hangos a SzederFeszt 2023-as évadja (+FOTÓK)

Augusztusban első alkalommal rendezték meg a Szent István Napi megemlékezést és tábortüzet a kopjafánál és a Meggypatakban.

Büszkén lobogott a tábortűz a Szent István Napi megemlékezésen Csábon (FOTÓK)

Decemberben két előadással zárult a Csábi Színházi Esték sorozat. Elsőként a Jászai Mari-díjas Bandor Éva mellett Holocsy Krisztina, Olasz István és Szabó Viktor álltak a színpadon és mutatták be Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című művét.

Magunkra ismerhettünk a fal mögött – kiváló színészek jártak Csábon (FOTÓK)

Majd Lajos András színművész előadásában az Egy disznótor pontos leírása című monodráma került színpadra.

Rendhagyó disznótorra került sor Csábon (+FOTÓK)

 

Több rendezvényen is különdíjakat adott át a Csemadok Csábi Alapszervezete. 2023-ban a Palócföldi csalogányok versenyen, a 9. Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemlén és a jubileumi 30. Tompa Mihály Országos Versenyen is díjazták a legjobbakat.

Palócföldi csalogányok éneke szólt – népdalverseny volt Ipolynyéken (EREDMÉNYEK)

Megvan a győztes! – Verséneklők a jubileumi Tompa Mihály Országos Versenyen

A Kiss Zenészek és a Kingfishers vitt minden díjat a Szemlén

 

Tovább folyt az immár 10 éves ATEMPO.sk zenei-kulturális portál működtetése, mely a maga nemében egyedüli Felvidéken. Célja a szlovákiai magyar és a Kárpát-medence magyar ajkú olvasóinak informálása a kulturális életünkről, eseményekről és teret adni a hazai kulturális élet szereplőinek a bemutatkozásra. A jubileumi évben a Kultminor támogatásának köszönhetően tíz év után teljesen megújult a portált, így még könnyebben jutnak el a tartalmak az olvasóhoz.

Ezen kívül a Csemadok Csábi Alapszervezete a szeder.sk (a szederFESZT oldala), fesztival.dalegylet.com (a Hajnalok Völgye oldala) és dalegylet.com (a Szeder Kórus oldala) honlapokat is üzemelteti.

A szervezet alatt működik a több mint 5 éves Szeder Kórus, amely elsősorban a néphagyományok, népdalkultúra ápolását tűzte ki célul. 2023-ban több helyszínen is színpadra álltak: a járási Juniálion Nagycsalomiján, a járási augusztus 20-i ünnepségen és a szederFESZTen is. Ezen kívül rendszeresen közreműködtek a helyi és egyházi rendezvényeken is.

 

Csáb község első írásos említésének 750. évfordulója alkalmából kisfilm is készült a községről, mely igyekszik a legtágabb spektrumban bemutatni a települést: kezdi annak történelmével, majd fokozatosan ráköt a jelen állapotra. Ismerteti a központi falu fejlett infrastruktúráját, információkat közöl a csábi szőlőművelés évszázadairól, sportolási és kikapcsolódási lehetőségeket ajánl, megismerteti a kulturális élet szereplőit, betekintést nyújt a helyi egyházközség és alapiskola mindennapjaiba, valamint gondolatokat fogalmaz meg a jövőt illetően. 

Györgymártonfalvától Csáb községig – kisfilmen mutatják be a 750 éves felvidéki települést (VIDEÓ)

 

A Csemadok Csábi Alapszervezetének sokoldalú tevékenysége figyelemre méltó és átlagon felüli. Fontos szerepet tölt be a felvidéki magyar zenei, kulturális életben.

 

Kultminor

 

BGA

 

2024-ben újabb tervek várnak megvalósításra, hogy további színvonalas rendezvényeket, eseményeket, példamutató értékeket tudjanak a községben, a régióban és egész Felvidéken felmutatni.

ATEMPO.sk