Kossuth-díjas lett a gömöri Tóbisz Tinelli Tamás, a Misztrál együttes tagjaként

Nemzeti ünnepünk alkalmából 2024-ben is számos művész kapott elismerést, díjat. Köztük volt a rimaszombati Tóbisz Tinelli Tamás is, aki a Misztrál együttes tagjaként kapott Kossuth-díjat.

Tamás 1978. január 28-án született Gömörben. Már fiatalkorától foglalkoztatta a zene, 16 éves korában megzenésített egy Balassi Bálint és egy Bornemissza Péter verset, amit testvérével (Tóbisz Titusz operaénekessel) elő is adott a Balassi Bálint Énekmondó Versenyen Budapesten. 1996-ban Magyarországon kezdett tanulni. A Dévai Nagy Kamilla által alapított óbudai Krónikás Zenedében találkozott Heinczinger Miklóssal és Török Mátéval, akikkel 1997-ben megalapította a Misztrál együttest.

 

Tóbisz Tinelli Tamás

 

A formációban énekel, gitározik és nagybőgőn játszik. 2018-ban megjelentette Daliás idők címmel első szóló albumát, amely az általa megzenésített Arany János-verseket tartalmazza. Szóló koncertjein a különböző művészeti irányzatok különleges zenei ötvözete hallható klasszikus és kortárs költők műveinek megzenésített és "megénekelt" formájában. Előadásainak érdekes részét képezi a történetmondás, vagyis a valóság és legenda kapcsolatának bemutatása. 2023-ban a Misztrál együttes tagjaival megosztott Liszt Ferenc-díjban is részesült.

Felvidékről indult – Tóbisz Tinelli Tamás, a Misztrál alapítótagja

A Misztrál együttesben zenésztársai Török Máté, Heinczinger Miklós, Pusztai Gábor és Heigl László.

 

 

TÖRÖK MÁTÉ előadóművész, fotóművész és grafikus 1978-ban született Budapesten. 2002-ben szerzett diplomát az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) matematika szakán, párhuzamosan az Erkel Ferenc Zeneiskolában dzsesszzenét tanult. A Misztrál együttesben énekes, hangszere a cselló, gitár, koboz, mandolin, szájharmonika és tambura. 2010 óta önálló esteket is tart. 2017-ben jelent meg első önálló albuma Napforduló címmel. 2004-ben kezdett komolyan foglalkozni a fotózással az Országos Széchényi Könyvtár munkatársaként. 2018-ban a Magyar Pálos Rend ismeretterjesztő programjának egyik vezetője lett. Fotográfusként a Magyar Művészeti Akadémia Művészeti Ösztöndíjprogramjának ösztöndíjasaként 2020 és 2023 között felkereste azokat a hatvan évnél idősebb verséneklőket és énekmondókat, akik ezt a hivatást választották, ebből készült a Versénekmondó kötete.

HEINCZINGER MIKLÓS előadóművész gyerekkora óta zenél. A Dunakanyarban, Nagymaroson nőtt fel, családjával Sződön él és gazdálkodik. Mika - ahogyan a legtöbben szólítják - a Misztrál énekese, hangszerei doromb, duda, fidula, furulya, klarinét és saz. Önálló albumai is megjelentek, 2012-ben Gyöngy, 2017-ben Égigézők és 2024-ben ÉgÁllomás címmel. Játszik az elektronikus folkot játszó Sajba zenekarban, és gyakran fellép a Ferenczi György és a Rackajammal. Sokat foglalkozik középkori hagyományőrzéssel is.

 

 

HEIGL LÁSZLÓ 1981-ben született. 2004-ben végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Tanárképző Intézetének klasszikus szakán. A klasszikus zenéléssel párhuzamosan a könnyű műfajban is folyamatosan közreműködik basszusgitárjával. Nagybőgőn, basszusgitáron, billentyűs hangszeren játszik a Misztrál együttesben, amelyhez 2014-hez csatlakozott. Ezen kívül basszusgitárosként fellép a JazzPresszó Quartet, a DIORA, a Mrs Columbo és más formációkban is. Budapesten a zuglói Rácz Aladár Zeneiskola vonós tanszakán nagybőgőtanár.

PUSZTAI GÁBOR 1976-ban született. A miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában tanult, majd 2001-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, klasszikus ütős szakon szerzett diplomát. 1995-től 2001-ig a Saman Táncszínházi Társulat tagja volt. 1999-ben második helyezést ért el a Brnói Nemzetközi Ütőhangszeres Versenyen. Gyakran fellépett az Amadinda Ütőegyüttes koncertjein, részt vett a John Cage ütőhangszerekre komponált műveit közreadó összkiadás felvételein. 1994-től több prózai és táncszínházi társulattal dolgozott együtt mint zenész és zeneszerző. Rendszeresen dolgozik a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral, a Budapesti Fesztivál Zenekarral és a Danubia Ifjúsági Zenekarral. 2000-től tagja volt a világzenei Folkestra együttesnek, rendszeresen játszik különböző könnyűzenei formációkban, és számos színházi előadásban is szerepelt már. 2001 óta tagja a Misztrál együttesnek. 2002-ben két zenésztársával megalapította a Mizar zenekart.

 

 

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Szeidl Mariann, Tóbisz Tinelli Tamás FB