Bemutatták Szlovákiában is a Műanyag Égbolt filmet - magyarul is láthatjuk a mozikban

Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta korunk égető kérdéseit feszegeti Műanyag égbolt című sci-fi animációjával, mely magyar-szlovák koprodukcióban készült. A világpremiere Berlinben volt, november 16-tól pedig már a szlovák mozik is műsorra tűzték. Több helyen magyarul is megnézhetjük a díjnyertes alkotást.

Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta díjnyertes rendezőpáros első mozifilmje, a Keresztes Tamás és Szamosi Zsófia főszereplésével készült sci-fi, egy olyan jövőben játszódik, ahol a Föld növény- és állatvilágának teljes pusztulása után a tudósok egy hihetetlenül tápláló, az emberi testbe ültetett növényt kísérleteznek ki. A cselekmény 100 évvel előre, 2123 Magyarországára repíti a nézőt.

 

 

Ebben a kegyetlen világban, ahol a túlélésnek súlyos ára van, egy férfi minden szabályt áthág, hogy megmentse a felesége életét.

A filmben a két főszereplő mellett Hegedűs D. Gézát, Schell Juditot, Znamenák Istvánt, Nagy Zsoltot, Patkós Mártont és Olasz Renátót láthatjuk. Az alkotók a rotoszkóp technika segítségével leforgatott jelenetekben kockáról-kockára rajzolták át a film szereplőit, így a színészek legapróbb rezzenései is láthatók a vásznon. A karaktereket körülvevő 3D-s világ segítségével a nézők látomásszerű utazáshoz csatlakozhatnak a jövőbeli Magyarországon és Szlovákiában.

 

 

A film októberben megkapta a legjobb európai alkotásnak járó Ezüst Méliès-díjat a Strasbourgi Európai Fantasztikus Film Fesztiválon. A kitüntetéssel versenybe került az év legjobb fantasztikus filmjének járó Arany Méliès-díjért is, amelyet a spanyolországi Sitges Filmfesztiválon adnak át.

A szlovák mozikban november 16-tól látható a koprodukciós alkotás. A filmet Dél-Szlovákiában magyarul is vetítik több helyszínen:

November 19., 20:00 – Kassa (Kino Úsmev)
November 20., 19:00 – Galánta (Cinema 16mm)
November 21., 17:30 – Dunaszerdahely (Cinemax)
November 25., 15:00 – Somorja (Tuli Cinema)
November 25, 18:45 – Kassa (Kino Úsmev)
December 5., 18:00 – Komárom (Tatra mozi)
December 14, 19:00 – Nyitra (Kinoklub)

 

A Műanyag égbolt című filmterv az Inkubátor Program nyerteseként kapott először támogatást 2016-ban, már a fejlesztését jelentős külföldi érdeklődés is övezte és kiderült, hogy a film színvonalas megvalósítása túllépi az Inkubátor Program kereteit. A koprodukcióban készülő alkotás a Nemzeti Filmintézet újabb gyártási támogatása mellett a Szlovák Audiovizuális Alap támogatását, majd az Európa Tanács filmalapja, az Eurimages támogatását is elnyerte.

A Műanyag égbolt producere Fülöp József és Sipos Orsolya (SALTO Film) és Juraj Krasnohorsky (Artichoke), társproducere Petrányi Viktória (Proton Cinema) és a RTVS – Radio and Television Slovakia.

ATEMPO.sk
Fotó: muanyagegbolt.com