Különleges témával nyitja meg kapuit a Dunartcom Somorjai Nemzetközi Művésztelep

Tizenharmadik alkalommal kerül megrendezésre 2023. szeptember 29-e és október 8-a között a Dunartcom Somorjai Nemzetközi Művésztelep, mely a csallóközi város első művésztelepe.

Alapításának legfőbb célja a kapcsolatteremtés a művésztársadalom tehetséges hazai és külföldi, már szakmailag elismert és feltörekvő fiatal képzőművészei között, ahol egymás munkamódszerének, gondolkodásának megismerése által, új szellemi közösséget kívánnak teremteni. A tizenkét évad folyamán a művésztelepre tizenhét országból meghívott, közel százhetven alkotó tematikus hívószóra alkotott műfaji megkötés nélkül, a hagyományos megfogalmazásokon túl az újszerű médiumok alkalmazásáig. Ezidáig több mint hatvan szakmai program valósult meg.

A művésztelep minden évben tematikus, a tizenharmadik találkozó címe és témája: "IMAGINÁCIÓ"

Az imagináció a latin imago szóból ered, jelentése: kép, hasonmás, látszat. A pszichológiában az imagináció egy olyan eljárás, mely során a korábban érzékszerveinkkel már érzékelt jelenségeket éli újra az elme új kontextusban egy kísért meditáció segítségével. Relaxált állapotban belső képeket hívunk elő strukturált módon, illetve az adott témához igazítva. A pszichés folyamatok alakot öltenek, a tudattalanunk sokszor szimbólumokkal üzen. A képalkotás során az élményeink tudatosulnak, így fejlődéshez, nagyobb fokú egészséghez vezetnek. A megengedő, befogadó viszonyulás során megtörténhet a saját válaszok megtalálása, a mély belátás, és az erő megérkezése a kívánt változáshoz. Akár a Belső Gyermeket hívó imaginációval lesz lehetőség dolgozni a képzeletünkben előhívódó gyógyító képek segítségével. A mindannyiunkban ott élő kicsi énünkkel, a Belső Gyermekkel való kapcsolatfelvétel, értő-érző odafordulás segíthet egy lépést tenni jelenlegi elakadásaink oldásában, álmaink valóra váltásában.

Az idei művésztelep alkotói B. Raunio Maria (Fin), Cseke Szilárd (Hu), Gaál Kata (Hu), Majoros Áron Zsolt (Hu), Makkai-kovács Beatrix (Hu), Mayer Éva (Sk/Hu), Méry Bea (Sk/Hu), Miklós Hajnal (Ro/Hu), Orbán Előd (Ro/Hu) És Rajcsók Attila (Hu).

 

DUNARTCOM

 

A szervezők ezúttal is készülnek kísérő programokkal:

Október 4–5. (szerda, csütörtök)

19.00 Egyéni bemutatkozó prezentációk a művésztelep alkotóival (Mozi Club)

 

Október 6. (péntek)

20.00 a BETTIKA SEPTET (HU/SK) koncertje (Sup-sup Music Club)

Közreműködik Bakos Bettika (HU), Borkó Attila (HU), Dévényi Zoltán (HU), Kollárik Barnabás (SK), Mayer József (SK/HU), Richter Ambrus (HU), Varju Attila (SK)

 

Október 7. (szombat)

19.00 A művésztelep kiállításának megnyitója: "imagináció” (Korona Udvar)

Köszöntőt mond OROSZ CSABA (SK) Somorja polgármestere, MAYER ÉVA DLA (SK/HU) képzőművész, főiskolai docens
Megnyitja FAZAKAS RÉKA (HU) kurátor, művészettörténész
Közreműködik SZOMBATHELYI PATRIK (HU) zenész

A kiállítás 2023.11.07-ig látogatható

ATEMPO.sk