A Kiss Zenészek és a Kingfishers vitt minden díjat a Szemlén

Kilencedik alkalommal rendezték meg a Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemlét. Új helyszínt avattak, hisz a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központ lesz mostantól az esemény házigazdája.

A felhívásra ezúttal kevesebb előadó jelentkezett, melyek közül hatan jutottak a döntőbe. Fele-fele arányban voltak felvidéki és magyarországi zenekarok. A helyszínen végül öten jelentek meg, de a Hé, Hallod! és a MenCrew csak néhány taggal, a VikHarp pedig one man bandként lépett a színpadra, amivel a szakmai zsűrit nem tudták lenyűgözni.

A két ipolymenti együttes, a Kiss Zenészek és a Kingfishers viszont teljes erőbedobással állt színpadra, amit a neves szakemberek is díjaztak, név szerint:

Balázs Sziszka, a Music Fashion kiadó tulajdonosa, zenei menedzser, a Hangfoglaló Program delegáltja
Bárány János újságíró, a Szabad Újság Hangszál mellékletének vezető szerkesztője
Csenger Ferenc, a Pátria Rádió a Pátria rádió műsorvezetője, az RTVS vezető szerkesztője és nemzetiségi műsorigazgató-helyettese
Emmer Péter, kétszeres Harmónia-díjas gitáros-énekes, zeneszerző és dalszövegíró
Jancsó Péter író, újságíró, a MartFeszt Martosi Szabadegyetem delegáltja
Kovács Koppány, a Rómeó Vérzik zenekar többszörös Harmónia-díjas énekese, dalszövegírója, zeneszerzője, a Koppány és a Vadkelet Hősei formáció frontembere
Nagy Szabolcs, a Fülesbagoly Tehetségkutató szervezője, a Hangfoglaló Program delegáltja
Nászaly Gábor, a Gombaszögi Nyári Tábor főszervezője
• és nem utolsó sorban Pap Tibor, a tatabányai Peron Music Alapítvány elnöke és a tatai Peron Tehetségközpont vezetője, a zsűri elnöke

 

Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemle

 

Kettejük között osztották el a számos nyereményt.

Végül az ipolybalogi Kiss Zenészek lettek az abszolút győztesek, akik bejutottak az Öröm a zene 2023-as budapesti döntőjébe.

„Az együttesünkkel először vettünk részt a Szemlén, amit már az előző években is követtük. Idén viszont úgy gondoltuk, hogy szerencsét próbálunk.

Bevallom őszintén, hogy mi nem verseny szájízzel érkeztünk Komáromba, hanem jókedvvel és lazasággal eltöltve. Tudtuk, hogy testvérzenekarunk a Kingfishers is itt lesz, illetve új fiatalokat ismerhetünk meg ezen a rendezvényen. Mi “fesztivál hangulatban” éreztük magunkat és egyben egy team building-es hétvége is volt ez nekünk, aminek nagyon örülünk.” - árulta el Csáky Máté, a Kiss Zenészek vezetője.

 

Csáky Máté

 

„Három saját dalt vittünk és nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk a zsűritől mint a hangszerelés, mint a dalszövegek kapcsán.

Kiemelték az énekeseink, Nati és Réka hangját, ahol Koppány meg is jegyezte: “Nagyon ritka egy zenekarban, hogy van egy jó énekes. Nektek két jó énekesetek van.”. De a hangszeresek játékstílusát, zenei fejlettségét, illetve a színpadi harmóniát, képet is dicsérték.

Természetesen elláttak építő jellegű kritikákkal is, amelyeket megfogadunk a jövőben.” - tette hozzá Máté, és elmondta azt is, hogy nagyon jó volt személyesen is megismerni a zsűri tagjait „ugyanis ennek köszönhetően sok helyre tudják ajánlani (akár Magyarországra is) zenekarunkat.”

A Kiss Zenészek kapták portálunk, az ATEMPO.sk egy éves kiemelt média támogatását. Ezen kívül egy éves kiemelt mediális megjelenést biztosít a SZMAZE a Facebook csoportjában, a ma7.sk pedig videóbeszélgetést készít a csapattal. Emmer Péter a zenekar két stúdiófelvételének keverését és masterizálását vállalta. Lakatos Róbert a 2024-es Harmónia-díj ünnepélyes gálaműsorában, Kovács Koppány a dunaszerdahelyi Soul Hunter Music Clubban a párkányi Jóvilágvan vendégeként, Nászaly Gábor a 2024-es Gomaszögi Nyári Táborban, Jancsó Péter pedig a 2024-es Martfeszten ad fellépési lehetőséget az együttesnek. A Piros7-es is biztosít nekik megjelenési felületet, valamint az októberi Szabad Újság Hangszál mellékletében poszter jelenik meg a zenekarról.

 

Benko Reinold Krisztián

 

Érdekesség, hogy a Kingfishers frontembere egyben a Kiss Zenészek billentyűse is. „Nagyon felemelő érzés volt, hogy mindkét zenekarral rengeteg díjat sikerült nyerni. Úgy érzem kihoztuk magunkból a maximumot. Büszke vagyok zenekartársaimra, mert a rengeteg közös munka most hozta meg igazán gyümölcsét és új kapukat nyit majd meg” - árulta el Benko Reinold Krisztián.

A Kingfishers-el szintén videóbeszélgetést készít a ma7.sk. Nászaly Gábor a 2024-es Forma Festen, Kovács Koppány a Rómeó Vérzik előtt a Soul Hunter Music Clubban, Jancsó Péter pedig a 2024-es Martfeszten lépteti fel a bandát. Majd a Piros7-es portálon is bemutatkozhatnak.

Jövőre már 10 éves lesz a Szemle, melyre már most készülnek a szervezők.

EZ, ATEMPO.sk / Ma7
Fotó: archívum, Csáky Mátyás