Mokos Atilla és Bárdos Judit filmjét is nevezték az Európai Filmdíjra

A Szlovák Film- és Televíziós Akadémia elnöksége kiválasztotta az Európai Filmakadémia által évente odaítélt Európai Filmdíj jelöltjeit. A négy alkotás között ott van a Piragy Bárdos (Pecháček) Judit és Mokos Attila főszereplésével.

A fekete-fehér film egy modernkori szlovák Szodoma és Gomorra; egy falu történetét meséli el.

Az alkotók vészjósló, komor, az orvosi szike élességével, erős, kontúros, művészi, fekete-fehér filmkockákban álmodták meg a történet pillanatait. A házastársak, a szülők és a gyerekek, vagy az egyház és a falu kapcsolatai a mai napig sok tekintetben nem változtak. A Piargy a jó és a rossz harcának metaforája, és tükröt tart a ferde morál elé, amely még a mai társadalomtól sem idegen.

 

 

Az 1939-ben játszódó filmben Pecháček (Bárdos) Judit, Mokos Attila és Nádasdi Péter szlovákiai magyar színészek is láthatóak.

Az alkotás már számos elismerésben részesült, idén tizenegy díjat hozott el a Nap a hálóban (Slnko v sieti) megmérettetésen, mely a legfontosabb szlovák filmes elismerés. Mokos Attila elhozta a legjobb férfi főszereplő díját, amit nemrég Magyarországon is megkapott ezért az alakításért.

Az Európai Filmdíj 36. díjátadó ünnepségét idén decemberben Berlinben rendezik meg. A filmdíjat 21 kategóriában adják át, többek közt a legjobb európai filmet, rendezőt, operatőrt, forgatókönyvírót, rövidfilmet, dokumentumfilmet, színésznőt és színészt, valamint zeneszerzőt, elsőfilmest és innovatív történetmesélést díjazzák.

EZ, ATEMPO.sk