Fesztivál, oktatás, filmek és még sok minden más - a felvidéki Hálózat egy éve

A Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia munkatársai sikeres évet tudhatnak maguk mögött. Az eredményeket Farkas József, a Hálózat vezetője foglalja össze.

„A pandémiás időszak után elég szerteágazó tervet tűztünk magunk elé, amit sikeresen teljesítettünk. A teljes beszámoló nagyobb terjedelmet igényelne, így csupán a legfontosabb eseményekre térek ki.

Négy évre tekint vissza a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia Néphagyomány az oktatásban címmel meghirdetett képzése a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karán. Idén két ’teltházas’ szemeszterben foglalkoztunk a hallgatókkal, a sikert jelzi, hogy még soha nem volt ilyen sok jelentkező. Az eredmények tükrében természetesen idén is folytatjuk a tanfolyamot. A Selye János Egyetemmel is felvettük a kapcsolatot, s beindítottunk egy kurzust. Jelenleg egyeztetéseket folytatunk az Egyetem vezetőségével, hogy idén pedagógus-továbbképzés formájában valósuljon meg, melyen részt vehetnek az egyetemi hallgatók is.

 

Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia

 

Újdonság volt, hogy a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézettel közösen szervezett Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny döntőjét június 6–7-én a Gombaszögi Nyári Tábor FolkSzögletében tartottuk. A végső megmérettetést nyolc regionális elődöntő előzte meg, összesen 75 oktatási intézményből 327 fiatal jelentkezett a versenyre, a döntőbe hetvenen jutottak be.

A FolkSzöglet a Gombaszögi Nyári Tábor egyik legsikeresebb helyszíne, melynek programjaira elégedetten tekinthetünk vissza, hiszen mindegyik szép számú közönséggel valósult meg.

A tizenegyedik alkalommal Révkomáromban megrendezett Fonográf Fesztiválra kiváló zenészeket és produkciókat hívtunk meg, így nem meglepő, hogy az előadások ugyancsak ’táblás házzal’ mentek. E fellépések is kifejezik a rendezők szándékát: a bő egy évtized alatt a kezdeti autentikus népzenei seregszemle más műfajokkal is színesedett.

OTT JÁRTUNK: A 15 éves Budapest Bár meghódította Komáromot (FOTÓK)

 

Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia

 

Az adatbázisainkat a Népi játékok adatbázisával bővítettük, s új rendezővel kezdtük el az idei évre tervezett Ifjú szívekben élek című filmünk gyártását. A mozi a szlovákiai magyar néptáncmozgalomnak, valamint a néprajzi gyűjtéseknek állít emléket. Hét évtizedet ölel fel, s oral history mélyinterjúkon alapul. Reméljük, hogy az év végéig a nagyközönség is megismerheti.

Folytattuk A szlovákiai magyarság népi tánchagyományai című néptáncoktató-filmeken alapuló online kiadványunk gyártását. Az egyes részek esetében röviden ismertetjük a tájegység alapvető történeti és néprajzi hátterét. A filmeken archív néptáncgyűjtések, különböző korosztályok által előadott rekonstruált tánctípusok, valamint oktatási segédanyagként szolgáló példafolyamatok kerülnek bemutatásra. A csallóközi részt idén tesszük közzé, s folyamatosan dolgozunk a bodrogközin is.”

Csermák Zoltán, ATEMPO.sk
Fotó: Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia