Több mint egy év után telt ház előtt nyitott ki a milánói Scala (+VIDEÓ)

Telt házas premierrel nyitotta meg új évadát a Scala milánói operaház, ahol a pandémia miatti több mint egy évig tartó zárás után egyenként ellenőrizték a nézők oltottsági igazolását a Macbeth kedd esti előadásán.

Placido Domingo operaénekes nagy ünnepnek nevezte a Scala megnyitását. "Minden tökéletesen sikerült" - nyilatkozta a nézőtéren helyet foglaló művész.

A milánói operaház a hagyomány szerint minden évben a város oltalmazójaként ismert Szent Ambrus ünnepén tartja idénynyitó előadását, amelyet tavaly nézők nélkül tartottak és az interneten közvetítettek.

Kedd este a nézők nem hiányoztak: a Scala telt házzal nyitotta újra kapuit azzal az újdonsággal, hogy az estélyibe öltözött nézőknek egyenként fel kellett mutatni az oltottsági igazolásukat a december 6-tól életbe lépett járványintézkedések értelmében. A nézők alkalmazkodtak: maszkjaikat elegáns ruháik színéhez és stílusához igazították.

A fúvósokat kivéve a zenekar tagjai is maszkot viseltek.

"Visszatért az élet Milánóba, de továbbra is az óvatosság a jelszó" - mondta Giuseppe Sala polgármester.

A Scala új évada Giuseppe Verdi operájával, a Machbettel indult Davide Livermore rendezésében. A karmester Riccardo Chailly, az operaház zeneigazgatója volt, a főszerepet a szoprán Anna Netrebko és a bariton Luca Salsi énekelte. Utóbbi majdnem lekéste az előadást, mivel a bejáratoknál végzett szigorú ellenőrzés lassította a bejutást.

 

{facebook}https://www.facebook.com/teatro.alla.scala/videos/644350083403707/{/facebook}

 

Hatperces tapsot kapott az előadás előtt Sergio Mattarella államfő is, akinek a nézők azt kiabálták, adjon ráadást, vagyis vállalja el még egyszer az elnöki mandátumot.

A Scalát tízezer rózsa és háromezer orchidea díszítette a narancssárga árnyalataiban.

ATEMPO.sk / MTI