Ma 50 éve, hogy megalakult a Kaláka (+FOTÓK)

Vélhetőleg nem él magyar nyelvterületen olyan ember, aki ne hallgatott volna először gyermekként, később kamaszkorában, majd felnőtten Kalákát. Az ötlet, hogy legyen egy zenekar, amelyik énekelt verseket ad elő, Mikó Istvántól származik, Gryllus Dániellel közösen ők ketten alapították meg az együttest 1969. november 26-án, Budapesten. Az együttes alapító tagjai Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos, Mikó István és Radványi Balázs voltak.

Muzsikájuk sokszínű, és a versekből következően sokstílusú. Az egyéni hangzást a négy énekhang, a klasszikus és népi hangszerek együttes játéka adja.

Ismertek mesezenéik (Magyar népmesék) és a gyerekeknek szóló daliak, lemezeik.

 

Kalálka Mikó Istvánnal

 

Munkásságukat 2000-ben Kossuth-díjjal, 2004-ben Prima Primissima kitüntetéssel, 2014-ben pedig Magyar Örökség Díjjal ismerték el.

Az Kaláka együttes jelenlegi tagjai és hangszereik:

Becze Gábor: nagybőgő, gitár
Gryllus Dániel: furulyák, citera, pánsíp, klarinét, tárogató
Gryllus Vilmos: cselló, gitár, charango, koboz, doromb
Radványi Balázs: mandolin, 12 húros gitár, ukulele, cuatro, brácsa, kalimba

 

 

A napokban három lemez jelent meg, mely kapcsolódik a Kaláka idei 50. születésnapjához. A Békabúcsúztató című új albumuk, a népszerű gyerekdalok közül válogató Volt egy fakatona című korong, valamint a mai magyar underground zenekarok által készített Kaláka-feldolgozás CD.

"Eredetileg egy lemezt terveztünk a Kaláka-jubileumra, ez a Békabúcsúztató, aztán felkérést kaptunk a Móra Kiadótól egy zenés gyerekkönyvre a mi dalainkkal, végül két fiatal zenésztől kaptunk ajándékba egy minket feldolgozó albumot, a címe De jó elhagyni magamat" - mondta Gryllus Dániel, a Kaláka és a Gryllus Kiadó vezetője.

A Békabúcsúztató eredeti címe Őszi rigódal volt Áprily Lajos verse nyomán, de aztán a közelmúltban elhunyt Kányádi Sándor tiszteletére átkeresztelték az anyagot. "Ezt a dalt akkor írtuk, amikor Sándor bácsi már nem volt közöttünk. Rengeteg Kányádi-verset zenésítettünk meg az elmúlt évtizedekben, a Békabúcsúztatót közös fellépéseink legvégén mondta el mindig".

 

 

Az új Kaláka-lemezen szerepel négy megzenésített Örkény-egyperces, köztük a Rossz álom címűt már negyven éve éneklik élőben. Felkerült az anyagra Lackfi János, Babits Mihály, Szabó T. Anna, Oláh János, Ady Endre, Weöres Sándor és Kovács András Ferenc egy-egy verse is, a záródarab pedig Radnóti Miklóstól az Éjszaka, ami a Kaláka első dala volt Mikó István zenéjével.

Gryllus Dániel megjegyezte: a Volt egy fakatona című könyv és CD a Kaláka eddigi kilenc gyereklemezéről válogat dalokat, van közöttük délszlávos, latinos, sanzonos egyaránt. A harmadik Kaláka-50-es lemez, a De jó elhagyni magamat Szabó Benedek és Sallai László kezdeményezésére született. Szabó Benedek elmondta, hogy igyekeztek a Kaláka legtöbb korszakát lefedni. A punktól a pszichedelikus rockig mindenféle stílusú dal szerepel rajta, az előadók között van a Mambo Rumble, a Carson Coma, a Bajdázó, a Platon Karataev, a Tej, a Middlemist Red vagy a Gustave Tiger.

 

kalaka-vac2018-01
kalaka-vac2018-02
kalaka-vac2018-03
kalaka-vac2018-04
kalaka-vac2018-05

Kaláka koncert Vácon

 

A jubileumi Kaláka-év már tavaly elkezdődött, és sok-sok koncert van a zenekar mögött. Épp a napokban jártak Komáromban és Párkányban is. „Ha lehet így fogalmazni, a zárókövet november 30-án a Müpában egy dupla koncerttel tesszük le. Délelőtt a Miskolci Szimfonikusokkal közös gyerekkoncertet adunk, este először a Budapest Bár és szólistái, kiegészülve Dorka lányommal mutatják be Kaláka-műsorukat, majd mi adjuk elő repertoáron szereplő dalainkat, kiegészülve olyan régi kalákásokkal, mint Mikó István, Huzella Péter és Major Gábor" - tette hozzá Gryllus Dániel.

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: fortepan.hu, Zaťko Ervin