A Parapács zenekar lesz a Fölszállott a páva házigazda zenekara

A szeptemberi válogatók legjobb pillanataival indul október 25-én, pénteken a Duna Televízión a Fölszállott a páva harmadik gyerekévada. A két felvezető adásból (október 25., november 1.) kiderül, kikkel találkozhatunk a november 8-án induló élő adások során. Számos felvidéki arcot is láthatunk majd a képernyőn.

A megmérettetés házigazda zenekara az idei évadban a tornaljai Pusko Márton prímással működő Parapács Zenekar lesz, amely a 2012-es Fölszállott a páva kategóriagyőztese.

A zenekar a tv műsornak is köszönhetően számos hazai és külföldi színpadon szerepelhetett már. A hagyományos felállásán túl (hegedű, brácsa, cimbalom, nagybőgő) szívesen megszólaltat más népi hangszereket is. Koncertjeiket gyakran színesítik vendégművészekkel: Kubinyi Júlia énekével, Agócs Gergely pedig fúvós hangszerjátékával jeleníti meg a népzene sokszínűségét. 2014 márciusában jelent meg első, Bëbocsátlak című albumuk.

Az évek alatt voltak tagcserék is, így 2018 tavaszától a cimbalom mögött Tárkány-Kovács Bálint muzsikál, a Fölszállott a páva színpadán pedig vendégként Mihó Attila, a Magyar Állami Népi Együttes prímása is csatlakozik a zenekarhoz.

A zenekar tagjai

Pusko Márton - hegedű, koboz
Tárkány-Kovács Bálint - cimbalom
Dragony Gábor - brácsa, nagybőgő, citera
Vojtonovszki Sándor - nagybőgő, brácsa
Mihó Attila - hegedű

A fiatal csapat méltó utódjai lesznek Szalonna és Bandájának. Sok sikert kívánunk a zenekarnak és a szereplőknek is.

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk