Az 58. Gombaszögi Országos Kulturális Ünnepély volt a Gombaszögi Nyári Tábor előhangja

Idén, tizenegy év után a Gombaszögi Nyári Tábor visszaköltözött eredeti helyszínére, a Rozsnyói járás területén található Szalóc községbe, a Gombaszögi-barlang közelébe. Ugyanez a helyszín ad otthont a Gombaszögi Országos Kulturális Ünnepélynek is, amelynek szervezői idén megkezdték az együttműködést a GNYT csapatával.

Az idei Gombaszögi Nyári Tábor kezdete előtt két nappal, július 10-én jött létre a Csemadok által szervezett 58. Gombaszögi Országos Kulturális Ünnepély, amely délután négykor vette kezdetét egy népművészeti gálaműsorral, illetve a Rozsnyói járás öt községe énekkarának fellépésével.

Mivel a két rendezvénynek az idei évtől kezdődően ugyanazon helyszín ad otthont, a tábor szervezői, illetve a helyi Csemadok ismét megkezdték együttműködésüket a felvidéki magyar fiatalság kulturális életének felpezsdítésére, illetve, hogy a jövőben civil szervezetekkel karöltve tudjanak programokat szervezni Gombaszögön. Füzék Erzsébet, az ünnepély főszervezője, a Csemadok járási titkára és alapszervezetének elnöke elmondta, hogy húsz éve ez a kulturális program majdnem megszűnt, amikor a Mečiar-kormány megvonta a szlovákiai magyar kisebbségtől az állami támogatást, azonban a 2000-től 2006-ig tartó időszakban sikerült ismét rendezvényeket szervezni Gombaszög területén. 2006-tól néhányszor újrapróbálkoztak az addig hagyományos kulturális programsorozat újraélesztésével, azonban tavaly sajnos az eddigi legkevesebb látogatót vonzotta az esemény.

58. Gombaszögi Országos Kulturális Ünnepély

A főszervező már régóta szerette volna, hogy a Gombaszögi Nyári Tábor ismét régi helyén működjön, és örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy „a terület végre azoké, akik megérdemlik, és akiké volt.”
A program este tombolahúzással, illetve a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes fellépésével, és vendégeinek közös műsorával folytatódott.
Füzék Erzsébet szerint, ha ötszáz ember volt most a rendezvényen, már akkor is megérte megszervezni az eseményt, hiszen „amit önszántunkból feladunk, azt senki nem szerzi nekünk vissza, és ezt nem szabad a magyarságnak megengednie.”

2016. június 29-én tartott közös sajtótájékoztatót a Gombaszögi Országos Kulturális Ünnepély és a Gombaszögi Nyári Tábor vezetősége Pozsonyban. A találkozón Füzék Erzsébet kiemelte, hogy az általuk képviselt hagyományos vonalat évről-évre keresztezni kell a modernebb felfogással, hogy az ifjúság figyelmét is felkeltsék. Szóba került továbbá a régió elmaradottsága és „kihasználatlansága”, amelyre a GNYT főszervezője, Orosz Örs is felhívta a figyelmet. Példaként hozta fel a barlang esetét, amely húsz esztendeje még több mint 20 ezer látogatót vonzott évente, ez a szám mára nyolcezerre csökkent. Úgy vélte, hogy a tábor hazatérésével talán végre lehetőség nyílik, hogy új fejezet kezdődjön Gombaszög történelmében.

Tegnap elindult a Gombaszögi Nyári Tábor, amelynek szervezői ismét igyekeztek a lehető legszínesebben és legtartalmasabban megtölteni a közel egy hetes eseményt. Aktuális közéleti, tudományos, művészeti témák, workshopok, kerekasztal-beszélgetések, koncertek, komolyzenei sátor, színház és egyéb, kikapcsolódásra, feltöltődésre és szórakozásra alkalmas programok várják a táborozókat. A pontos programról ide kattintva kaphatnak bővebb információkat.

A ZENEI PROGRAMOT ITT TALÁLJÁTOK

ATEMPO.sk