OTT JÁRTUNK: Az énekesnő arcai – Gasparik Maja, Récsei Noéminél, a Zeneszalonban (FOTÓK)

Tudod, hogy Maja mennyire jó kisugárzású, és csak árad belőle a jókedv, az energia. Jobban feltöltött, mint a reggeli dupla presszó. Ezt írta Reinold Benko Krisztián zenész barátom, aki aznap délelőtt járt Gasparik Maja műsorvezető vendégeként a Pátria Rádió stúdiójában. Maja ilyen volt kora este is Komáromban, a Szinnyei József Könyvtár, Kultminor támogatta, rendszeres Zeneszalonjában, ahol hajdani egyetemista csoporttársa, a mindig kiváló Récsei Noémi faggatta. 15 év, 15 történet. Utalt a cím a másfél évtizede alakult Arizóna zenekarra.

Viharos hangulatban indult a #hastagKN – Az Arizónáé volt a belváros! (+FOTÓK)

Élénk szélben érkezett. Majdnem viharban. Ugyanúgy, ahogy legutóbb Komáromban, a Klapka téren énekelt. Két éve, júniusban, az első #HashtagKN zenei fesztivál első napján lépett fel az Arizóna. A vihar ledöntött egy közeli kerítést, szálltak az óriásplakátok a téren. Ám Maja folytatta. Mert erős nő, az utolsó részletekig átgondolt tervekkel, amelyek mögött azután a végletekig kiáll. Hittem is, meg nem is, amikor azt mondta, izgulós típus.

 

Maja és Noémi

 

Arra voltam a leginkább kíváncsi a május 21-én tartott beszélgetésen, mennyire marad műsorvezető az énekesnő, akinek az arcát a tévéből, a hangját a rádióból és újabban podcast műsoraiból ismerjük és szeretjük, mert más jelenlétet kíván mindkét minőség.

Mindvégig a hálás riportalany szerepében maradt. Olyan pozitív energiákat hozott a Szennyei József Könyvtár emeleti termébe, hogy odakint elvonultak az esőt ígért felhők, és kisütött a nap.

„Kislánykorom óta énekesnőnek készültem, de tudom, hogy nem vagyok egy Whitney Houston” – kezdte a legelején, majd később a beszélgetés során, azt is bevallotta, tavaly megfogadta, többé még egyetlen hangot sem énekel majd hamisan, ezért megannyi Arizóna zenekarban töltött év után, újból énektanárhoz, a budapesti Kiss Enikőhöz kezdett járni. Íme, egy példa, mennyire tudatos előadó.

 

Maja

 

Pedig annak idején, azt mondták neki otthon, a hangból nem lehet megélni. Bizonyára nem tudtak a benne fészkelődő energiákról.

Magában már tervezte, talán színésznő lesz, éneket tanult, közben falta a reggeli műsorokat, és 15 éves korában jött az Arizóna. Két nappal a zenekar megalakulása után pedig a kapcsolata Gasparik Fecó zeneszerzővel, zenésszel, előadóművésszel, hangmérnökkel, menedzserrel, aki a család mellett, ma is a ZENÉT jelenti számára. És aki egy kanapén ülve az első sorból hallgatta társát az életben és a zenében.

 

Maja és Fecó

 

Ellágyultak Maja vonásai, amikor Récsei Noémi egy laptopról bejátszotta a Szürke és rózsaszín című daluk részletét. Hova repített a dal? Kérdezte. „Tíz évvel ezelőttre, amikor született. Tizenkilenc évesen énekeltem el. Azután egy időre levettük a zenei listáról, lobbanékonyabb Arizóna-dalok szerepeltek a koncertjeinken, de visszakéredzkedett” – mesélte az énekesnő.

Arról, hogy mi volt az Arizóna első mérhető sikere, 2016-os Harmónia-díjuk jutott az eszébe és egy nem olyan régen tartott esemény, ahol 15 év után, ők voltak a főzenekar a nap végén.

„Most is kitűzöm a céljaimat. Hamisan énekeltem? Újra elmentem énektanárhoz. Sokat beszélek a koncerteken? Az idén ezt is megoldom. Megfogadtam, hogy csak ott fogok a közönséghez szólni, ahol kell. Majd megosztjuk a mondandónkat Fecóval” – hangoztatta.

 

Maja és Noémi

 

A szürkébb napokról is beszélt. A krízisekről, amikor nem értette, miért nem tud a zenekar nagyobbat lépni. Azokról az időkről, amikor elhagyta egy kicsit az önbizalma. Amikor csapongtak. És volt olyan helyszín, ahol megmondták nekik, nem gondolkodnak hazai zenekarban, ami a fellépőket illeti. Megtörtént, hogy egy kisebb színpadon zenélve hallották, hogy a kulisszák mögött készült a másik, nem hazai főzenekar. 

James Bond azután elűzte a borús gondolatokat. Voltak, akik a szám alatt csápoltak a könyvtárszoba nézőterén. Majd arról mesélt Gasparik Maja, hogy annyira környezettudatos, hogy szeretne tervezni egy saját szívókás poharat, amelyből iszik a koncert alatt, a színpad melletti pihenő sátorban pedig mindig összeszedi a zenekar szemetét. Szóba került az ari zóna, vagyis a ciku szektor, a fiaik, Zalán és Zénó, és az, hogy le kellett szoktatnia magát arról, hogy amint gyermeket lát elkezdje énekelni a Mancs őrjáratot.

Maja, Fecó és családjuk ünnepe

 

Maja és Fecó

 

Ekkor játszotta le Noémi a Gyermekemért című szám részletét.

„Volt úgy, hogy elkezdtem síni, amikor megszólalt ez a dal, és nem tudtam énekelni” – vallotta be Maja, hozzátéve, hogy tanulgatja, hogy jó anya legyen.

A színpad mögötti láthatatlan munkáról, a velük együttműködők széles stábjáról is mesélt. Elmondta, miképp lett Bokros Krisztínából Gasparik Maja. Majd mulattunk egy jót a Vak a szerelem című duettre, amelyet Fecóval énekel Maja, ez az utolsó előtti szám a koncertjeiken. 

 

Maja

 

Récsei Noémi kérésére körvonal kártyákat is húzott Gasparik Maja. Az egyiken az a kérdés szerepelt, hol talál békére.

„A fürdőkádban, a habok között, vagy A Bridgerton család regényeket olvasva, a hasonló című Netflix-sorozatot nézve. Esetleg a fűszerkertem növényeit simogatva” – jött a nem meglepő válasz.

És a búcsúzás is. Előbb néhány kedves sor Récsei Noémi minden vendége számára kötelező albumába, azután a könyvtár krónikájába, majd néhány fotó élénk, meleg színű festmények előtt.

 

Maja

 

Odakint pedig megint csúf vihar kerekedett. Igazi égiháború, marcangolta a fák koronáit a fergeteg. Tekintélyes felhőszakadás zúdult a városra. Gasparik Maja ismét megmozgatta a természet erőit Komáromban.

Kép és szöveg: Bárány János, ATEMPO.sk