50+1 éves a Zobor Hangja Vegyeskar (FOTÓK+VIDEÓ)

A koloni Zobor Hangja Vegyeskar 1971 decemberében, tehát 50+1 évvel ezelőtt alakult meg Dunajszky Géza karnagy vezetésével a Csemadok helyi szervezete kezdeményezésére, és 1972-ben vette fel a Zobor Hangja nevet. Azóta (egy 10 éves szünettel együtt 1989 és 1999 között) töretlenül működik karnagyainak és mindenkori tagjainak köszönhetően, akiket nem is lehet itt hiánytalanul felsorolni.

Mivel 2021-ben a vírus és a járványügyi előírások miatt elég korlátozottan működött a kórusvilág és tulajdonképpen a kultúra is, így egy évvel halasztanunk kellett az ünnepséget. Mégis úgy gondoljuk, ez nem rontotta el az ünnepség aktualitását, és méltó képen ünnepeltük meg a kerek évfordulót.

 

50+1 éves a Zobor Hangja Vegyeskar

 

Alapításunk 50+1. évfordulóját 2022. szeptember 9-11. között, A magyar kóruséneklés múltja és jövője Kolonban című fesztivál keretén belül ünnepeltük, baráti kórusainkkal és meghívott vendégekkel egyetemben.

 

50+1 éves a Zobor Hangja Vegyeskar

 

A fesztivál a péntek esti órákban kezdődött a koloni szabadtéri színpadon, a Bórosban. Itt vendégül láttuk a messziről érkezett tokaji barátainkat, akiket finom gulyás és koloni bor várt. A közös vacsora után a színpadon helyet foglalt Tokaj Város Vegyeskara, akik rövid koncertet adtak. Pár szám erejéig mi is kórusrendbe fejlődtünk, majd pedig kötetlen közös éneklésre került sor, melybe a jelenlevő falusi lakosokat is bevontuk.

 

50+1 éves a Zobor Hangja Vegyeskar

 

Az ünnepi program szombaton folytatódott a helyi Szent István-templomban. A 16 órai kezdetű hangversenyt kórusunk közösen nyitotta meg a koloni alapiskola magyar diákjaival A csitári hegyek alatt c. népdal előadásával. A kisdiákok részvétele lenyűgözte a zsúfolásig megtöltött templom közösségét. E nyitószám után következett műsorunk első része, ahol elhangzott Knut Nystedt: Laudate, Tóth Árpád: Mária, Mária és Franz Biebl: Ave Maria c. műve.

 

50+1 éves a Zobor Hangja Vegyeskar

 

Vendégkórusaink a negyedi Napsugár nőikar és Tokaj Város Vegyeskara voltak, akik előadásában egyházi és világi jellegű, magyar és külföldi zeneszerzők tollából származó zeneművek csendültek fel. Őket követően ismét mi vonultunk a közönség elé, hogy előadjuk Eric Whitacre: Glow, Maurice Duruflé: Notre Père, Daróci Bárdos Tamás: Üszküdárá és Christopher Tin: Baba Yetu c. művét. A hangversenyt közös éneklés zárta.

 

 

A szombati program második része a helyi kultúrházban díszvacsora kereteiben folytatódott. Itt köszöntük meg az alapító tagoknak és korábbi karnagyoknak, hogy még 2022-ben is működhetünk.

Vendégeink voltak az említett kórusokon kívül a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társaságának és a Csemadok Országos és Területi Választmányának a képviselői, és Józsa Mónika karnagy, kinek személyében sokéves szakmai és személyes támogatónkat tisztelhetjük.

 

50+1 éves a Zobor Hangja Vegyeskar

 

A vacsora mellé a zoboralji fiatalokból álló Gramofon zenekar szolgáltatta a talpalávalót, zenéjükre ropta a táncot fiatal és idős egyaránt.

 

50+1 éves a Zobor Hangja Vegyeskar

 

A fesztivál a vasárnapi szentmisével ért véget, ahol közreműködött Tokaj Város Vegyeskara, majd a mise után rövid koncertet adott.

 

50+1 éves a Zobor Hangja Vegyeskar

 

Az ünnepi hétvége alatt a koloni kultúrházban az érdeklődők megtekinthették a „Megérint a múlt“ című kiállítást a jubiláló kórus életéből és fellépéseiből.

Szeretnénk még egyszer kifejezni köszönetünket a régi és jelenlegi karnagyainknak, név szerint: Dunajszky Géza (1972-1979), Simek Viktor (1979-2004), Bús szül. Brath Gabriella (2004-2007), Szolárd szül. Balla Viktória (2007-2010), Varga Imre (2007-2008), Varga szül. Tóth Hajnalka (2007-2012) és Csáky Antal (2013-tól).

 

50+1 éves a Zobor Hangja Vegyeskar

 

50+1 éves a Zobor Hangja Vegyeskar

 

A fesztivál lebonyolításában támogatóink voltak: Kolon Község Önkormányzata, Koloni Egyházközség, Vinum de Colon Társulat, Élő Zoboralja Polgári Társulás, Coop Jednota Kolíňany, SCON, s.r.o., TITRANS, s.r.o., Bencz Zoltán, Paál Tibor, HYPERICUM gyógyszertár, Molnár Rozália, MolnArt, Taufers foto&video. A rendezvény a Kultminor - Kisebbségi Kulturális Alap anyagi támogatásával valósult meg.

Mindenkinek köszönjük, hogy méltó módon ünnepelhettük meg a kerek évfordulót!

Balkó Gabriella, ATEMPO.sk
Fotó: a kórus archívuma