Anyám, az álmok nem hazudnak – Boráros Imre és Tarics Péter Petőfiről, Petőfitől (+FOTÓK)

Számos összeállítás született mostanában Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulója tiszteletére. Amikor egy újabb ilyen eseményre érkezik meghívó, az ember elsősorban arra kíváncsi, milyen Petőfit mutat majd az előadó, mi a véleménye a lánglelkű költőről és forradalmárról. Boráros Imre Kossuth-díjas színművész és Tarics Péter előadóművész irodalmi összeállítása, amelyet a héten a Komáromi járás három iskolájában is előadtak, igyekezett a legismertebb magyar költő minél több arcát megmutatni.

Szentpéteren, a komáromi Selye János Gimnáziumban és Ekelen járt tanulók, diákok között a két előadóművész. Ahogy mondták, mindenütt érdeklődő tekintetetekkel, elmélyült figyelemmel találkoztak.

 

Boráros Imre és Tarics Péter

 

„Eddig még nem készítettem Petőfi-összeállítást” – mesélte Boráros Imre Kossuth-díjas színművész, a Komáromi Jókai Színház örökös tagja, a Boráros Imre Színház előadása után, a komáromi Selye Gimnázium dísztermében. –

„Szeretnénk megmutatni ebben a tíz versben és öt énekben a költő sok arcát, a bohém, mulatozó, viccelődő, forradalmár, szerelmes Petőfi Sándort” – tette hozzá.

 

Boráros Imre és Tarics Péter

 

Tarics Péter szövege adja az összeállítás vázát.

„Igyekeztem nem sablonos összekötőszöveget írni, amelyben saját kutatásaimat is felhasználtam. Olyan kevésbé ismert részt is a szövegbe írtam, mint Petőfi felvidéki utazásait”

– avatott be az előadóművész hozzátéve, nem a legismertebb Petőfi-verseket választották, hiszen ezekkel a költeményekkel találkoznak a diákok a magyar nyelv és irodalom órán. A versválogatásban vannak ritkán hallható Petőfi-versek, mint például a Carmen Lugubre. – „Petőfi életműve olyan gazdag, hogy aki irodalmi műsor létrehozásába fog, kivesz belőle egy-egy szeletet saját meggyőződése, eszmei felfogása szerint” – fogalmazott az előadóművész.

 

Boráros Imre és Tarics Péter

 

„Előadásunk vezérfonala a költő Jövendölés című verse, amelynek az utolsó versszakában áll az ››Anyám, az álmok nem hazudnak‹‹ sor. Ez a műsor üzenete”

– fejtette ki végül Boráros Imre, aki elmondta, több magyar alapiskolába szeretnék elvinni országszerte az összeállítást.

 

Boráros Imre és Tarics Péter

 

A Kultminor Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával megvalósult produkció művészeti munkatársa Petrécs Anna színművésznő, a Komáromi Jókai Színház örökös tagja volt. Zenei munkatársként és hangászként Apagyi László működött közre.

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: a szerző