Rigó Mónika és Csintalan Márk is fellépett a komáromi Teátrum ünnepén - a kulisszák mögött jártunk

A covid miatt egy évvel később, április utolsó csütörtökén ünnepelte huszadik születésnapját a Dráfi Mátyás Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész, a Komáromi Jókai Színház örökös tagja alapította komáromi Teátrum színházi polgári társulás a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központban.

 

Dráfi Mátyás

 

Előbb kiállítást nyitottak, amelyet Szabó László fotóművész szerkesztett az eddig bemutatott előadások fényképeiből. Valamennyi produkció külön panelt kapott. Ezután a nagyteremben két részes zenés gálaest következett Szentpétery Aranka, Grassl Ferdinánd, Pastorális Anyalai Réka, Fekete Vince, Berecz György, Illés Gabriella, Hajtman Lívia, Kőszegi Németh József, Dobi Ákos, Rigó Mónika, Pfeiferlik Tamás, Wurczer Péter és természetesen, Dráfi Mátyás előadásában. A kulisszák mögött beszélgettünk néhány előadóval.

 

Dráfi Mátyás

 

Dráfi Mátyás

 

„Az Oliver című musical Csöpp öröm és Mondd, hogy ki vagyok című dalait adtuk elő Fekete Vincével” – mosolygott rám a folyosón Pastorális Anyalai Réka, Dráfi Mátyás Svájcban élő unokája – „Tizennyolc éve volt a bemutató. Akkor már zeneiskolába jártam, Balogh Rózsa volt az énektanárnőm. Később Győrben, a konzervatóriumban képeztem a hangomat Illés Gabriellánál, aki ma este szintén fellép ezen a gálaesten. Nagyon szerettem az Olivért. Rengeteget táncoltunk benne. Sajnos, kevés alkalommal adtuk elő a jogdíjak miatt, de szép élmény marad” – nyilatkozta Réka, aki a második részben a Háry János daljáték Szegény vagyok című dalt, azután ifjabb Hübsch Miklós, Dráfi Mátyás másik unokája társaságában a Hókirálynő dalát, majd Pfeiferlik Tamással a Tiszán innen, Dunán túl című dalt adták elő a Háry János című daljátékból.

 

Réka és Vince

 

„Háry János az eddigi legnagyobb szerepem” – jegyezte meg Pfeiferlik Tamás. –

„Nagyon örömünkre május 15-én felújítjuk, és másnap Pozsonyban vendégszerepelünk majd az előadással, amelyben zenekar, táncosok, kórus szerepelnek, olykor nagyon sokan vagyunk a színpadon. Lesznek további előadások is, októberben például Gútán” – tette hozzá a kiváló énekes.

 

Pfeiferlik Tamás

 

„Nagyon szerettem az Oliver címszerepét. Tizenkét éves voltam, imádtam, hogy egy csomó gyerekkel lehettem együtt és színészkedhettünk” – vallotta be az Olivert alakító ma már 30 éves Fekete Vince, aki értékesítési vezető egy napelemekkel foglalkozó cégénél Budapesten. – „Nem kellett újratanulnom a szöveget sem a gálaestre. Minden eszembe jutott. A legszebb emlékeimben őrzőm meg a Teátrumot” – fejtette ki a hajdani gyermekszínész, aki Pastorális Anyalai Rékával énekelt duettjeik mellett az Oliver musical Reggel című dalt is előadta.

 

Rigó Mónika

 

„A Jóisten és Dráfi Mátyás segítettek abban, hogy megvalósítsam gyermekkori álmomat, és egy nagy színpadon szerepelhessek egy nagy előadásban” – tudatta Rigó Mónika énekesnő.

„Hatalmas ajándék Rada szerepe A cigánytábor az égbe megy című előadásban. Már tárgyalunk arról, hogy az előadást elvigyük Budapestre, ahol most az időm nagy részét töltöm” – tette hozzá. Megtudtuk, a covid alatt élő kívánságműsorokat közvetített rajongóinak a családja bevonásával az interneten, és már azon tűnődött, hogy az éneklés melletti másik szenvedélyét, a főzést gyakorolja majd Ausztriában, amikor felhívta Száva Rita menedzser, akivel együttműködve új dalokat kezdett énekelni, klasszikus éneket vegyítve poppal, készül új albuma, állandó szereplője a Muzsika Tévének és a Sláger Tévének. – „Most jelenik meg friss dalom a Mula-mula-mulatok, de hamarosan látható, hallható lesz a Süthet a nap és fújhat a szél című számom is” – avatott be a cigánydalok koronázott királynője.

 

Csintalan Márk és Rigó Mónika

 

Rigó Mónikát és Berecz Györgyöt, A cigánytábor az égbe megy szerelmespárját Csintalan Márk kísérte gitáron. „Aralambit, a zenész cigányt alakítottam az előadásban. Emlékszem, hosszú volt a próbafolyamat, azután volt belőle több mint húsz előadás. A végére egészen belejöttünk” – nevetett a zenész. Sztorit is kértünk tőle.

„Az előadás végén lelövik a főszereplőt. Egyszer előbb dördült el a fegyver, mindenki megrökönyödött a színpadon. Egyedül Berecz Gyuri őrizte meg a hidegvérét. Berohant a takarásból és hanyatt vetette magát. Volt olyan előadás is, amikor már régen lőni kellett volna, de nem érkezett a fegyverdörrenés. Erre valamelyikünk a lábával dobbantott egy nagyot, és Gyuri elterülhetett” - mesélte az énekes, gitáros, akinek hamarosan megjelenik Szép legyen című új dala, és zenekarával Hetényen, a falunapon lépnek fel július 9-én.

 

Csintalan Márk

 

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: a szerző