Négy szív, egy lélek találkozott a Budapest Piano Quartet hangversenyén - OTT JÁRTUNK!

A Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola Alma Mater koncertjei keretében április utolsó hetén a balassagyarmati Baráz Ádam zeneszerző, zongoraművesz lépett volt iskolája színpadára.

Ezúttal a Budapest Piano Quartettel láthattuk, melynek tagja Hegedűs Endre, Kossuth-, Liszt- és Cziffra-díjas zongoraművész és felesége, Hegedűs Katalin zongoraművész, valamint Baráz (Yajima) Alisa zongoraművész.

 

Budapest Piano Quartett

 

Négy szív, egy lélek koncertjük keretében népszerű négykezes klasszikus zeneművek szólaltak meg két zongora nyolckezes átiratban. A koncertet Csábi István iskolaigazgató nyitotta meg, majd Baráz Ádám vette át a szót, aki a zeneművek előtt érdekes háttérinfomációkat osztott meg a közönséggel.

 

Budapest Piano Quartett

 

Mozart operájának, a Don Giovanni nyitányának drámai akkordjaival kezdődött a hangverseny, majd ezt követően a 40. (g-moll) szimfóniáját hallhattuk.

 

Budapest Piano Quartett

 

A koncert második felét Brahms Akademiai ünnepi nyitánya indította, melyet 1879-ben írta abból az alkalomból, hogy a boroszlói (ma - Wroclaw, Lengyelország) egyetem díszdoktorává választották. A nyitányba beleszőtt régi német diákdalokat is, köztük a nálunk is ismert Gaudeamus igitur kezdetűt. Ezt követőn két népszerű zenemű, Brahms Magyar táncok és Dvořák Szláv táncok hangzott el.

 

Budapest Piano Quartett

 

A hangversenyt egy parádés bravúr darab zárta, Liszt Ferenc Pesti karnevál melléknevet viselő IX. Magyar rapszódiája, melyben a művészek egyénileg is megmutathatták briliáns virtuozitásukat, Emil Kronke kitűnő átiratának köszönhetően.

 

Budapest Piano Quartett

 

A közönség vastapssal viszonozta a házaspárok játékát, melyet egy ráadással háláltak meg a művészek, így egy amerikai zeneszerzőnő (Eugénie Rocherolle) Jambalaya című eredetileg is nyolc kézre komponált dzsesszes hangvételű darabjával zárták az estet.

 

Budapest Piano Quartett

 

Legközelebb a Budapest Piano Quartettet Budapesten láthatjuk, június 27-én a HOLDFÉNY ESTEK sorozat keretében adnak koncertet a Pesti Vármegyeháza udvarán (esőnap június 28-a).

 

Budapest Piano Quartett

 

Roni, ATEMPO.sk
Fotó:  szerző