Eldőlt, ki a 4. Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemle győztese

Dunaszerdahelyen rendezték meg hétvégén a 4. Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemle döntőjét. A Kárpát-medencei Öröm a zene tehetséggondozó program felvidéki fordulójának célja a helyi magyar könnyűzenei tehetségek bemutatása és felkarolása. Ezúttal a neves zsűri négy szólista és nyolc zenekar, formáció produkcióját hallhatta és értékelhette.

A délelőtt folyamán

a helyi Senel Deniz raper-énekes, 
a nagyudvarnoki Haizok Melinda  énekesnő, 
a balonyi Vörös Áron dobos
és a sárói EKG rap duó

próbálták össze műsoraikat a kiváló Black & White session zenekarral, melynek vezetője Bertók Tóth Katalin, és a kétszeres Harmónia-díjas Bertók István.

Az igazi küzdelem délután kezdődött. Zenekarok, majd szólisták, a végén pedig ismét zenekarok váltották egymást a színpadon, hogy bemutassák programjukat. Így hallhattuk még a

a farnadi Estendøn,
a lévai Göbő Anna és Göbő Sándor páros,
a füleki Hajni és a fiúk,
a pozsonyi Kobold zenekar,
a kürti Pálmafunk,
a perbetei Slávik Berni,
a dunaszerdahelyi Szuperzöld
és a gútai túlontool produkcióit.

Örvendetes tényként könyvelhettük el, hogy stílusilag mennyire vegyes volt a felhozatal, és a zsűri értékelése alapján is színvonalas produkciókat láthattunk-hallhattunk. 

A hatszemélyes neves zsűri a következő tagokból állt össze:

Kovács Ákos Dadan, a Hangfoglaló Program delegáltja, zenei manager, koncertszervező
Molnár Gábor, a Hangfoglaló Program delegáltja, a Gold Record zenei menedzsment ügynökség ügyvezetője
Hudák Tibor, a Peron Music Alapítvány ügyvezetője
Skokan Horváth Tímea, zenész, a Felvidéki ÉnekFaktor főszervezője, a Csemadok Érsekújvári Alapszervezetének vezetőségi tagja
Szabó Ádám Gila zenész, zeneszerző, a Gila Studio tulajdonosa
Puha József, a Pátria Rádió zenei szerkesztője, a zsűri elnöke.

A szemle minden zenekarnak és szólistának 15 perc műsoridőt biztosított maximum 3 dal előadásának lehetőségével. A produkciók után a zsűri röviden, szakmailag értékelte az adott fellépőt, és 18 óra után, a döntősök műsorának végeztével elvonult döntéshozatalra. Közben pedig a budapesti Soundflash Memory zenekar műsorát hallgathatta a közönség.

 

A képzeletbeli dobogóra a következő három zenekar jutott fel 2018-ban:

1. túlontool
2. Estendøn
3. Szuperzöld

túlontool

Az első helyezett túlontool-nak egy éves kiemelt ATEMPO.sk média megjelenést ajánlott fel portálunk, fél évig pedig a Kobold zenekaról is gyakrabban olvashatunk az ATEMPO.sk-n.

A Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet díja Huszár László jóvoltából a legjobb énekesnek és hangszeresnek, azaz Kaszmán-Saróka Liliána-nak és Vörös Áron-nak jár. Egy éven keresztül kiemelt médiaszereplés biztosítanak a Pálmafunk-nak a SZMAZE facebook csoportjában Lacza Gergely jóvoltából.

Az Estendøn fellépési lehetőséget kapott a Csemadok Érsekújvári Alapszervezetének valamelyik rendezvényén Skokan Horváth Tímea jóvoltából. A Csemadok bősi kulturális ünnepélyén Lázok Attila jóvoltából Haizok Melinda, valamint a Hajni és a fiúk kaptak ellépési lehetőséget.

Exkluzív bemutatkozási lehetőség kapott a Pátria Rádióban Puha József jóvoltából a Hajni és a fiúk, az EKG, valamint Göbő Anna és Sándor. 5 perces zenés portréműsor készítésnek lehetőségét nyert a DSTV városi televízió jóvoltából Senel Deniz.

A Gold Record díját Molnár Gábor jóvoltából, a győztes túlontool nyerte, aki felléphet a magyarországi Szupernem zenekar előtt.

1 dal komplett rögzítését, keverését és mastering készítését + produceri munkát Szabó Ádám Gila jóvoltából nyert a Pálmafunk galántai Gila Studióban. Takács László Taki jóvoltából a budapesti AProStudióban rögzíthet 3 dalt nyers változatban Slávik Berni illetve Vörös Áron 6 dal dobsávját rögzítheti. Továbbá a két nyertesen kívül az összes többi fellépő számára 20% kedvezményt biztosít az AproStudio. Schmiedl Tamás „Smici” felajánlása jóvoltából 3 vagy több dal rögzítése esetén 1 dalt ingyen komplett elkészít a soproni MD Stúdióban a Szuperzöld.

A Peron Music Alapítvány jóvoltából automatikusan részvét vehet a tatabányai Peron Music Tehetségkutatón az Estendøn.

Az Öröm a Zene döntőjébe pedig a győztes túlontool jutott, amely versenynek Kelet-Közép-Európa legnagyobb hangszerkiállítása, a Budapest Music Expo ad otthont a Hungexpo területén október 5-e és 7-a között.

A rendezvény a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet főszervezésében és a SZMAZE társszervezésében valósult meg, szakmai partnere a tatabányai Peron Music Alapítvány, támogatója pedig a Hangfoglaló Program és a Kisebbségi Kultúrák Támogatói Alapja.

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk