Fontos nekik a dal! – HellóPisti, egy szimpatikus zenekar a szomszédból (INTERJÚ)

Fontos nekik a dal! – HellóPisti, egy szimpatikus zenekar a szomszédból

Ők azok, akik azt éneklik, hogy kesze-kusza minden, de nem baj, mert divatos, akik szerint tükörjégen csúsznak el az évek és akik szerint a kedd a szerdával összetolva, elég lesz a sok-sok jóra. A tatai HellóPisti zenekar dalainak a szövegvilága külön kis univerzum. Varga Lilla énekesnő, Mike Ariel gitáros, vokálos, Varga Richárd dalszerző, szövegíró, basszusgitáros, vokálos és Wéber Péter dobos mostanában felírják a kertajtóra: a 48-ból nem engednek!

OTT JÁRTUNK: Több dalukat először játszották koncerten – Így tért vissza a História (+FOTÓK)

 

Ez az utóbbi sor Hujber Szabolcs szövegében szerepel, amit a 2X24 című dalotokhoz írt. Richárd korábbi dalszövegei is kiválóak.

Varga Richárd: Ó, köszönöm szépen! (nevet)

 

 

A régi fotókon még kackiás bajuszt viselsz.

Varga Richárd: Most visszavágtam ötmilliméteresre. Lilla azt mondta akkoriban, hogy jól áll. Visszanéztem a fotókat, és úgy gondoltam, hogy nem.

 

Testvérek vagytok Lillával?

Varga Richárd: Mindig azt mondjuk, hogy igen. Amúgy nem. Lelkileg persze valamennyien testvérek vagyunk a zenekarban (nevet)

Varga Lilla: Sem testvérek, sem rokonok nem vagyunk, viszont Arcsi, vagyis Mike Ariel a férjem, és van egy gyermekünk.

 

HellóPisti

 

Miután minden családi viszonyt tisztáztunk: beszéljünk a zenétekről!

Varga Lilla: Kétezer-tizenhat vége felé alakultunk. Volt már néhány dalunk, de még nem koncerteztünk.

Izgalmas volt számunkra, amikor beválogattak bennünket egy paksi zenei tehetségkutatóba, amit megnyertünk úgy, hogy az volt életünk legelső koncertje. Azóta tudjuk, hogy Öröm a zene. Hatalmas energiát adott.

Azután történt egy csomó minden, elmentem szülni, jött és elment a covid. Most egy nagy zenés televíziós megmérettetés előtt állunk.

 

Pénteken kiderült, hogy ők is ott lesznek A DAL élő showjában, a TOP 40-ben.

 

 

Több stílusban otthonosan mozogtok. A fantom ház, (ahol a sok fantom ráz), például ska. A dalaitok általában nyugodtabbak.

Varga Lilla: Ez a dal nem a HellóPisti zenekarnak készült. Ricsi előző zenekara számára íródott, de végül nem csinálták meg.

Varga Richárd: A Skannibals zenekarról van szó, amely 2009 júniusában alakult Tatán, a feloszlott Nem Visszaváltható nevű punkzenekarból. Most már a Skannibals sem működik. Abban szintén barátokkal dolgoztunk együtt, ha jól számolom, heten voltunk a zenekarban, ska zenét játszottunk. A Fantom ház című számot a srácoknak írtam, amikor megszűnt a zenekar, megmutattam Lilláéknak, mi lenne ha átmentenénk ebbe a zenekarba. Azután HellóPistissé tettük.

 

Több dalotok live session verzióban látható a híres, nevezetes videómegosztó oldalon. Valamennyi egy szobában forgott.

Mike Ariel: A mi konyha-nappalinkban. Amikor felvettük a dalokat még félkész állapotban volt a házunk, de a dalok már megvoltak.

Varga Lilla: És a gyermek is. (nevet)

 

HellóPisti

 

A dobos minden videón kopasz volt.

Wéber Péter: Valóban. (nagy nevetés). Engem mindig tarkóig kell sminkelni, hogy ne csillogjon a fejem. Kopasz vagyok tizenöt éve. Jó dobolni a csapatban. Tizenhét-tizennyolc dalunk van. Dobszóló nincs a műsorban, mert úgy gondolom, a dob nem szólóhangszer.

 

A Neked szól című dalhoz remek klip készült, sok látnivalóval.

Varga Lilla: Ez egy olyan alkalom volt, amikor Ricsi szeretett volna egy igazán populáris dalt írni, de rájöttünk, hogy nekünk nem sikerül igazán populáris dalt írni, és lehet, hogy nem is kell erre ráfeszülnünk, viszont szerettük volna, hogy ha már Tatán élünk, bemutatjuk Tata nevezetességeit.

Pénzes Bence készítette ezt a klipet is, ahogy valamennyi klipünket.

 

 

Buborék című 2019-es dalotoknak szöveges videója van fent a neten.

Varga Lilla: Felkértük Hujber Szabolcs Artisjus-díjas dalszövegírót, akivel interjút készítettem munkahelyemen, a tatabányai Forrás Rádióban, ahol műsorvezető vagyok, és úgy barátkoztunk össze.

Szabolcs beszélt a dalszerzés és a szövegírás mikéntjéről, összebarátkoztunk, és megkértem, írjon nekünk egy-két dalt. Megjegyzem, sosem voltam nyomulós típus, de ebben az esetben magától értetődő volt, hogy jól tudunk kapcsolódni egymással.

A Buborék című szám esetében megírtuk a dalt, és ő írt a zenére szöveget. A 2X24 című dal esetében pedig ő írt előbb szöveget, amire zenét szereztünk. Nemrég volt egy irodalmi estünk Budapesten, ahol ő is tiszteletét tette, és felolvasott egy Margaret Island dalszöveget, amit ő írt.

 

 

A többiek sem főállásban zenélnek?

Varga Richárd: Asztalosként dolgozom. Nemrég Franciaországban építettünk be bútorokat.

Mike Ariel: Zenélek, gitárt oktatok, valamint gitárt és villanyt szerelek.

Wéber Péter: Amikor a múltkor ezt kérdezték, azt mondtam, hentes vagyok (nagy nevetés). Zenetanár vagyok egy tatai zeneiskolában, amit félig-meddig igazgatok, az egyik igazgató-helyettesként.

 

Lemezetek mikor lesz?

Varga Lilla: Egyenként adjuk ki a dalainkat, így csepegtetjük a közönség felé. Minden dalunk egy kicsit más, nem is gondoljuk, hogy egy tematika köré kellene építeni. HellóPistis mindegyik, de valamennyi más a maga nemében. Lehet, hogy hamarosan mégis kiadunk egy kislemezt, három dallal.

 

HellóPisti

 

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: a szerző