Pertuban lettek a zsűrivel – Névváltásra készül a zselízi-budapesti PerTwo

Pertuban lettek a zsűrivel – Névváltásra készül a zselízi-budapesti PerTwo

Funktion című dalával berobbant az élmezőnybe a zselízi PerTwo a 8. Szlovákai Magyar Könnyűzenei Szemlén, Vásárúton. Harmadikok lettek. Amint fellépése után kifújta magát a négy budapesti és egy zselízi zenész, máris kifaggattuk a Szemle meglepetés-zenekarát.

„Fél éve dolgozunk ebben a felállásban, én másfél, két éve csatlakoztam a srácokhoz, azelőtt Bordos Márton dobos, Földi Geri gitáros és Mézes Attila billentyűs négy-öt évet zenéltek már együtt” – ad egy szuszra áttekintést a zenekarról a kulturális központ előtt az érdi Buzási Boglárka énekesnő, majd így folytatja –

„Több évig tanultam klasszikus zongorát. Autodidakta módon sajátítottam el a basszusgitár alapjait, de játszom szaxofonon és fuvolázom is” – teszi hozzá a budapesti Kisképző Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium és Kollégium diákja. Megjegyzi, hanyagolni fogják a kicsit együgyűnek tűnő szójátékokat, még keresik a hozzájuk hangulatilag legjobban illő nevet.

 

PerTwo - Szemle

 

„Új ez még nekünk, nem olyan régen kezdtük a zenélést” – vallja be az érdi Bordos Márton dobos. – „A fellépésekhez még hozzá kell szoknunk. Gyakorolni kell, előkészülni, utazni, pontos időben érkezni” – állítja a hét éve doboló fiatal zenész. Boglárka által említett korábbi zenekarukról annyit árul el, hogy Gerivel és Attilával „belekóstoltak” mindenbe, népi elemekbe, rockba, rock-funkyba. Minden jöhetett. „Jamelgettünk, és ha valami alap kialakult, abból építkeztünk” – magyarázza.

 

PerTwo - Szemle

 

A budapesti Földi Gergő gitáros előbb a tetoválásairól beszél, amiket kedvenc zenekara, a Van Halen és kedvenc gitárosa, Eddie Van Halen ihlettek. „Csodálatosan éreztem magam Vásárúton, a Szemlén. Pedig nagyon izgultam, még, ha lepleztem is azzal, hogy fel-alá rohangáltam. Nagyon örülünk, hogy a zsűri tagjai szinte csak jókat mondtak rólunk, de nem szállunk ezektől a véleményektől. Szeretnénk indulni a Hangfoglaló kezdőzenekaroknak kiírt pályázatán. Eddig tíz számunk van.

Azt is mondta a zsűri, hogy külföldi klubokban is lenne keresnivalónk.

Amikor még hármasban zenéltünk Mártonnal és Attilával, eljutottunk egy utcazenei fesztiválra. Saját dalainkat adtuk elő, a Hull, a szilva a fáról feldolgozását például. Most is amolyan ››vegyes felvágott‹‹ a zenénk” – sorolja.

 

PerTwo - Szemle

 

Mézes Attila, a zenekar zselízi zongoristája a budapesti Képző-és Iparművészeti Egyetem restaurátor szakán végzett, jelenleg is Budapesten dolgozik. „Tizenöt éve zongorázom. Szerintem azért voltunk a Szemlén egy kicsit más hangzásúak, mert valamennyien másfajta zenét hallgatunk, ugyanis a zenekarból mindenki nagy zenehallgató, és ezáltal egyedi stílusokat tudunk a saját zenénkbe vinni. Én a dzsessz- és a népi elemeket vittem bele. A hármashangzatot, ami a zsűrinek is feltűnt, felsőbb szinten fogom le, így egy kicsit magasabb hangzást ad. Tigran Hamasyan, Herbie Hancock, Chick Corea a kedvenceim. Nagyon örültem, hogy a zsűrinek egyöntetűen tetszett, amit csinálunk. Ebben a felállásban ez volt a második koncertünk. Az elsőt a budapesti Kisképző egyik rendezvényén adtuk” – tudatja a kiváló zongorista.

 

PerTwo - Szemle

 

A budapesti Körmendy Mátyás basszusgitáros hat hónapja a zenekar tagja. „Egy közös ismerős ajánlott be. Azonnal elfogadtam, mert hat éve zenélek, gitározom, basszusgitározom, de formációban még nem szerepeltem. Gitártanárommal, Dobai Istvánnal duóban muzsikálgattunk a zeneiskolában. Jelenleg Budapesten járok zenesuliba. Szórakozás céljából csatlakoztam, hogy legyen kikkel zenélni, de változott a véleményem. Főleg most, a Szemle után, hogy ilyen sok pozitív véleményt kaptunk a zsűritől. Most már a koncertezés is jöhet” – meséli a budapesti egyetemista.

Kiderül azáltal, hogy öten öt felé tanulnak, dolgoznak, nehéz összehozni a próbákat Budapesten. Ugyan volt két hónap szünet az érettségi, a diplomázás miatt, de már hetente egyszer rendszeresen gyakorolnak.

Nem Hápi Kacsa Show volt! – Sütipartival ért véget a 8. Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemle (+FOTÓK)

Az érdi Buzási Kamilla elkísérte ikertestvérét, Boglárkát Vásárútra. „Tudtam, hogy előbb-utóbb beérik a sok munka gyümölcse. Mondtam nekik, hogy ne izguljanak, mert nem kell. Nagyon jók voltak!” – lelkendezik a zenekar legnagyobb rajongója.

„Szeretném még inkább rendszeresíteni a próbákat, most már van motiváció.

A napokban elkezdjük szervezni őszi budapesti fellépéseinket. Nevet váltunk, imidzset építünk, keresünk egy stúdiót. És elkészítjük első albumunkat” – vázolja a menetrendet Buzási Boglárka. Új nevük, egyelőre titok.

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: Cséfalvay Á. András / ATEMPO.sk