Gyere haza – José klippremierje november 1-én! (INTERJÚ)

Gyere haza – José új klippremierje november 1-én! (INTERJÚ)

Új videoklippel jelentkezik holnap José, a feltörekvő felvidéki rapper. A Gyere haza különös szemszögből szól a hazaszeretetről: a külföldön élő, vagy dolgozó magyarokat szólítja meg azzal, hogy fedezzék fel szülőföldjük értékeit, szépségeit, illetve az itthon maradt barátokat. Joséval beszélgettünk.

 

Mikor jutott eszedbe a dal alapötlete?

Életem során gyakran voltam külföldön, rövidebb-hosszabb időkre, közelebbi-távolabbi tájakon. Akár ha a Csehországban eltöltött éveket vesszük az egyetemen, akár az üzleti utak apropójából eltöltött hosszú hónapokat Norvégiában. Egy ilyen üzleti út után már leszállt a gép, és kocsival tartottunk hazafelé a reptérről.

Kinéztem az ablakon és csodálatos volt a látvány, amely elém tárult. Ahogy a dalban is mondom: „...a mindennapok szürkére festik a tájat, ha hazatérsz, hirtelen színessé válnak…” – a szürke hétköznapokban nem tűnik fel, hogy milyen csodás helyen élünk, a táj, az út mentén a fák, a szántóföldek mind gyönyörűek voltak számomra – természetesen főleg a honvágy miatt.

 

Már ott, az autóban, hazafelé eldöntötted, hogy erről beszélsz majd a közönségednek?

Igen, ott fogalmazódott meg bennem, nagyjából két évvel ezelőtt, hogy kell írnom a honvágyról is egy dalt. A dal stílusa is már akkor körvonalazódott előttem. Tudtam, hogy az elektromos gitáré lesz benne a főszerep.

Így hát Mohácsi Csaba barátomhoz fordultam, aki a gitárbetéteket szokta a dalaimhoz írni, elmondtam neki az elképzelésemet, ő pedig egy fantasztikus témát alkotott – a dal zeneileg nyolcvan százalékban az ő keze munkáját dicséri.

 

José

 

Egészen megható a refrén. Szívmelengetőek a szavak. „Gyere haza, itthon várnak rád, kopasz dombok és a megfáradt fák. Eső után éled fel a vidék, a Duna hozza vizét, elmossa, ami fáj…”

Köszönöm. Igyekeztem úgy megírni, hogy át tudjam adni, mi volt az, ami nekem hiányzott és miért éreztem fantasztikusan jól magam, amikor végre hazatértem.

 

A képi megvalósítás pedig szemet gyönyörködtető. Talán még nem volt ilyen gyönyörű kliped. A Medusa Pictures munkája ez is. Úgy tűnik Sipos Géza rendező-operatőr hosszú távon az alkotótársad lett.

Ha rajtam múlik, még nagyon sokáig fogunk együtt dolgozni Gézával, mert már szinte félszavakból is megértjük egymást.

Olajozottan mennek mindig a dolgok, bár ennek a klipnek a forgatásánál azért kissé megizzasztottam őt. Túrázni mentünk, és annak az első része nagyon megerőltető volt. Szegény Gézám percekig csak szuszogott, de azután összeszedte magát és olyan őrületesen parádés felvételeket csinált, hogy az embernek a szava eláll.

 

Hol találtatok ezekre az édeni tájakra?

A Kovácspataki-hegységben kezdtük a forgatást, megmásztuk a Burda hegy csúcsát, ott engedte szabadjára Géza a drónját, és készültek el a fantasztikus felvételek. Miután végeztünk, Karvát vettük célba, ahol leendőbeli apósom gondosan rendben tartott szőlőjében forgattunk. Mindezek után készítettünk még néhány felvételt a környező helységek körül található szőlőhegyeken is.

 

José és Sipos Géza

 

Úgy tudom, több részben zajlott a forgatás. Mennyire volt nehéz így megtartani a videoklip ívét?

Kétnapos forgatás volt, ám nem két egymást követő napon zajlottak a felvételek. Augusztus végén készítettük a már említett túrázós, természetközeli felvételeket, majd október közepén vettük fel a zenekaros részeket.

Főleg az időbeosztás miatt volt kicsit nehézkes a logisztika, Tóth Béla, a José LIVE zenekar billentyűse hosszú hónapokig külföldön volt, meg kellett várni, míg hazajön és utána tudtuk csak szervezni a zenekarral a közös felvételeket, amelyek Komáromban, a RÉV nevű szórakozóhelyen készültek. Innen is nagy köszönet mindazoknak, akik segítettek abban, hogy ezek a felvételek megszülethessenek!

 

A klip az emberi utak nehézségét is mutatja, azt, hogy meg kell mászni a hegyeinket, mert odafent a gyönyör vár.

Menyasszonyommal és közeli barátainkkal gyakran járunk gyalogtúrákra, így adta magát a dolog, hogy egy hegy megmászásával szimbolizáljuk azt, hogy itthon bizony nem mindig egyszerű az élet, nem könnyű érvényesülni, de mégis megmásszuk azt a hegyet, az akadályokat, és megpróbálunk itthon érvényesülni a családunk és a barátaink társaságában. Nekünk ez sokat jelent.

 

José LIVE

 

 

Fontos szereplő a barátaidból álló zenekarod, a José LIVE is. Két koncertet adtatok az idén nyáron. A keszegfalvai Egyesület a csallóközi ifjúságért Polgári Társulás első Impulse All in Music fesztiválján, melynek főszervezői Tóth Attila, felesége, Zsaneta, akik már javában szervezik a jövő évi fesztivált, a segítőik és sok önzetlen ottani fiatal szeretnének impulzust adni az itteni tehetséges zenészeknek az újrainduláshoz és a Magyar Szigeten, Ásotthalmon. Élmény maradt a két élő koncert?

Abszolút élmény! Mindkettő másért. Keszegfalván azért volt nagy élmény koncertezni, mert ott szerencsére voltak bőséggel olyanok, akik azért jöttek, mert szerettek volna látni engem és a zenekart, sokan ismerték a dalokat és remek hangulat volt. Ezzel szemben Ásotthalmon végképp nem az én célközönségem volt a fesztiválon, ott sokkal inkább a profi színpadtechnika volt az, ami nagy élményt nyújtott és az, hogy hallgatva a szövegeket, jó néhányan jöttek közelebb, hogy megfigyeljék, mi is folyik a színpadon.

 

Sok terveteket meghiúsította a koronavírus-járvány. Azért voltak emlékezetes pillanatok is az évben?

Ez az év nagyon nem úgy alakult, ahogy terveztem, persze valószínűleg senkinek sem. Nem bánkódom, mivel azért voltak bizony emlékezetes pillanatok.

Ki szeretném emelni a koncertekre való felkészülést a zenekarral, a próbákat és persze azt is, amikor meghívást kaptam az A38 hajóra, Budapestre, ahol a Petőfi TV-ben, fő műsoridőben láthatott élőben egy egész nemzet, amint a Tudom jól című dalom videoklipjéről beszélgettünk Csitári Gergellyel.

 

 

A holnap este hét órakor bemutatásra kerülő Gyere haza ugyanúgy a szülőföldről szól, mint a tavaly karácsonytól hallható Lesz még nyár. Mindkét dal videoklipjében szállnak a drónok. Lélektől lélekig szólnak. Most jött el az ideje, hogy ismét megmutasd a lelked?

Igen, úgy éreztem, hogy a Lesz még nyár után kell még olyan dal, amely valami módon összefüggésben van a magyar nemzeti öntudattal, az összetartozással és a hazaszeretettel.

Azok a neves magyarországi zenészek, akikhez eljuttattam, dicsérik. Azt mondják, a rádiókban lenne a helye. Csak reménykedünk, hogy nagyon sokan megszeretik ezt a dalomat is.

 

José Gyere haza című vadonatúj videoklipje holnap este 19.00 órai kezdettel tekinthető meg a Youtube-on, a José csatornán és itt, portálunkon!

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: a szerző