„Az lettem, aki mindig is lenni szerettem volna” - interjú Csonka Andreassal (+ ÚJ KLIP)

Csonka Andreas

A komáromi születésű tehetséges énekes, zenész, Csonka András, azaz művésznevén Csonka Andreas a Megasztár énekes-tehetségkutató műsor 2011-es évadában tűnt fel és bátran mondhatjuk, hogy tűnt ki. Számára az úgymond öt perc hírnév nem csak egy gyorsan feledhető kaland volt, az ott szerzett népszerűséget neki sikerült a tehetsége kibontakoztatására és az álma megvalósítására kihasználnia.

Mára – sok korábbi felfedezettel ellentétben – eljutott oda, hogy saját stúdiójában dolgozhat és a zenéhez szervesen kapcsolódó képi világ megálmodásában és kivitelezésében, magyarán a klipgyártásban is tevékeny.

Andrással a legújabb daláról, klipjéről és a mindennapjairól, a szakmai út jelenlegi szakaszóról beszélgettünk.

 

Kezdjük talán a legfrissebbel, az új klipeddel…

Aki ismeri a munkásságomat, az tudja rólam, hogy mindig is közel állt hozzám a raggaton stílus, azon belül a ragázós rap-stílus is. Ezt ötvözetem egyéb elemekkel az új dalomban is, amelynek szerzője és hangszerelője is én voltam. Pár éve abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy van saját stúdióm, ahol egy dal megszületéséhez szükséges minden munkamozzanatot képes vagyok saját magam elvégezni.

 

Miről szól a dal, mi az üzenete?

A mai modern világ egyik súlyos párkapcsolati problémáját taglalja, ahol az internet általi ismerkedés sajnos sok esetben szétfeszíti két ember szerelmét egy harmadik személy miatt. A videoklip felvételeit Komáromban rögzítettük, a zenéhez hasonlóan szintén önerőből, saját kreatív csapattal. Sok jelenet a jól ismert és kedvelt Castello klubban készülhetett el, amit ezúton is nagyon köszönök György Adorján barátomnak, a klub tulajdonosának.

 

És akkor nézzük hallgassuk a Mit tettél című újdonságot:

 

 

Milyen kifutása volt a Megasztáros kalandnak, mit sikerült profitálnod belőle?

Szerencsésnek mondhatom magam és boldog vagyok, mivel a Megasztár óta a zenéből élhetek, sok helyre hívnak fellépni Magyarországon és Szlovákiában is. Igyekszem naprakész lenni, rendszeresen írok új dalokat és próbálom minőségi zenével szórakoztatni a rajongóimat.

A repertoár az évek során egyre bővült, hiszen immár 16 éve, hogy a pályán vagyok és eddig több mint 70 dalt készítettem el, ami kivétel nélkül saját szerzemény.

 

Van még erő, alkotói kedv, úgymond drájv, hogy ennyi év után is bírd, akard, éhezd a sikert, a közönség szeretetét?

Természetesen van, a miértre viszont nem tudom a választ, de furcsa módon zeneileg valahogy most érzem a legnagyobb erőt magamban. Ez vélhetően le is csapódik majd a következő hónapok velem kapcsolatos történéseiben is. Örömmel árulhatom el – elvégre most már nem titok –, hogy több duettel is készülök a közeljövőben. Az egyik egy a Megasztárból ismert saját dalom feldolgozása lesz, amelyben

három nagyszerű előadó is közreműködik majd, Curtis, Kunu Márió és Gwm személyében.

 

Csonka Andreas

 

A dalhoz egy nagyon trendi klip is készül majd. Ezen kívül a sikeres és nagyon népszerű Kis Grofoval is készül egy dal, amit én írtam és remélhetőleg néhány hónapon belül az egész ország erre a számra bulizik majd. (ezt egy széles mosoly kíséretében nyugtázta András)

Ezzel még nincs vége a tervezett koprodukciós terveknek, a nyár folyamán régi jó barátommal, akivel szinte testvéri viszonyt ápolunk, L.L. Juniorral tervezünk közösen összehozni egy jó kis dalt, ami reményeink szerint szintén nagy sláger lesz majd.

 

Mélyedjünk el egy kicsit a zenén túli vizuális képformálás és utómunka világában. Ez a része a tevékenységednek hogy jött képbe (hogy ilyen gyenge szóképpel éljek)?

Tavaly érkezett el az életemben az a pillanat, amikor ez a régi vágyam is teljesülhetett. Mindig is foglalkoztatott a klipkészítés és a filmezés világa. Mivel sok videoklipet készítettek velem is az évek során, igyekeztem átlátni e munka menetét, főbb ismérveit. Később eldöntöttem, hogy szeretném megtanulni ez a szakmát is.

Az elhatározást tett követte, önerőből belekezdtem a rendezésbe, a vágásba és az operatőri munkába is. Később csatlakozott hozzám egy nagyon tehetséges fiatal operatőr, Simon Dániel barátom, aki ebből szerzett diplomát, tehát igazi profinak mondható. Nagyon jó az összhang közöttünk. Tudja, érzi, hogy mi az, amit látni szeretnék az adott klipben, így a vágás és az utómunka is könnyebb számomra, hiszen csupán kiváló alapanyagból lehet elég jó a végtermék.

 

Csonka Andreas

 

A 3Stars-Pictures elnevezésű videós, filmes csapatunk elkezdett utat törni magának, és viszonylag rövid idő alatt már számos neves előadóval dolgoztunk együtt.

Kiemelném talán Kökény Attila klipjét Egy nap címmel, amely különböző tévécsatornák műsorán is látható. Mondanom sem kell, hogy mekkora öröm a televízióban viszontlátni a saját munkánk nyomát.

De hazai, azaz felvidéki művészek is már megkeresnek, hogy dolgozzunk együtt. Legutóbb Emmer Péter új klipjét készítettük el, amit úgy látjuk, hogy szintén megkedveltek a rajongók.

 

Ha jól tudom, a klipkészítésen túl még egy annál is igényesebb területen is megvetnéd a lábad…

Igen, ez a filmezés. Egy évvel ezelőtt írtam meg az első kisfilmem forgatókönyvét a Szíve a helyén címmel. Mára a kisfilm forgatásán is túl vagyunk, az utómunka szakasza zajlik. Nagyon büszke vagyok rá, hogy saját filmet rendezhettem és vághattam.

A filmezés és az utómunka során szinte egy másik, mesebeli világba kerül az ember, ami hihetetlenül magával tudja ragadni.

Szeretnék e téren is maradandót alkotni, sikereket elérni. Meglátjuk, a szakma miként fogadja majd az alkotásomat. A film áprilisban kerül bemutatásra és számos filmes megmérettetésen szeretnénk indulni vele.

 

Csonka Andreas

 

Mi a helyzet veled általánosan? Magánélet, család?

A tavalyi év felejthetetlen volt számomra, hiszen a sors megadta nekem a lehető legnagyobb ajándékot, apa lettem, megszületett a kislányom, Lara, aki a legnagyobb boldogság számomra.

Összességben elmondhatom, hogy elégedett vagyok, a zene, a klipezés, rendezés és a film mind olyan tevékenység, amire vágytam, amit Csonka Andrisként, az egyszerű hetedik lakótelepi komáromi gyerekként megálmodtam.

Az lettem, aki mindig is lenni szerettem volna és boldog vagyok, mert sikerült megvalósítanom az álmaimat.

 

Mi kellett ahhoz, hogy ez a szinte mesebeli történet megvalósulhasson?

Rengeteg munka, szorgalom és kitartás. Persze a tehetség sem árt… (mosolyog)

Mindenkinek azt üzennem, hogy soha nem szabad feladni az álmokat, mert ha hiszünk bennük és kellően kitartóak vagyunk, bizony a legtöbb esetben megvalósulnak!

Végül, szívből üdvözlök minden kedves ATEMPO.sk olvasót, aki érdeklődik irántam és remélem, hogy hamarosan személyesen is találkozhatunk.

 

További sok sikert kívánunk és köszönjük a beszélgetést.

Robay, ATEMPO.sk