Fergeteges produkciók Farnadon – Estendøn

Estendøn

Egy fergeteges koncertestnek lehettünk tanúi szombaton a farnadi kultúrházban! Bár a másfél éve alakult Estendøn zenekar először lépett színpadra, a közönség szinte azonnal ráhangolódott muzsikájukra. A bemutatkozó koncertet a kürti székhelyű Zajzone együttes fellépése előzte meg.

Arról, hogy milyen élményt nyújtott ez a startoló produkció az Estendøn tagjainak, az alábbiakban mesélünk.

 

Estendøn

 

A zenekar tagjai

Bánovski Richárd – szólógitár
Kaszmán-Saróka Liliána – ének
Nagy Csomor András – hegedű
Recska Roman – szólógitár
Saróka Vajk Attila – basszusgitár
Smid Ádám – dob
Szebellai Dániel – klarinét, szaxofon

 

Miért pont Estendøn?

Dani: Nagyon sokáig kerestük a megfelelő nevet. Sok jó és sok rossz ötletünk is volt. A Bergson Börleszket például azért vetettük el, mert Vajk nem tudta kimondani :-)

Lili: A majdnem másfél éves gondolkodás után egy utolsó három órás brainstorming eredménye lett az Estendøn. A szót egy erdélyi tájszótárban találtam. Nekem akkor nagyon megtetszett. A szó jelentése: estefelé. Végül mindenki beleegyezett és megszerettük.

 

Estendøn

 

Hét tagú zenekar vagytok. Hogy találtatok egymásra?

Dani: Valamikor 2015 őszén késő éjjeli órákban találkoztam Vajkkal a komáromi Svejk udvarán. Megkérdezte, hogy volna-e kedvem együtt zenélni. Mikor megtudtam, kik csatlakoztak már az alakuló zenekarhoz, rögtön rábólintottam. Októberben találkoztunk először a zenekarral a farnadi presszóban, ahol minden fontos tervet megbeszéltünk. Turnékról álmodoztunk, és végül az első koncertünkig másfél év telt el.

Lili: Azt hozzá kell tenni, hogy a saját testvérem végig titkolta a toborzást, majd amikor mindenkit rávett, felhívott, hogy „figyelj Lili, már csak dobosra van szükségünk, és még neked kell igent mondanod.”

A felállás tehát máig ugyanaz, mint 2015-ben volt?

Lili: Az első dobosunk egy-két hónap után úgy döntött, hogy nem tudja velünk folytatni a közös munkát, így sokáig keresgéltük a megfelelő embert, míg rátaláltunk Ádámra. Ami teljesen meglepett bennünket, hogy Ádám egy hozzánk közeli faluból, Bényből származik, és mindaddig nem is tudtunk róla. Már az első próbán átérezte a zenénket és tudtuk, hogy rá van szükségünk. Bár nem beszél sokat, de a dobjátékával mindig mindent elmond. (Ádám bólogat)

 

Estendøn

 

Miért vártatok ennyi ideig az első fellépéssel?

Lili: Mivel hét hangszert kell megszólaltatnunk és összhangba hoznunk, így rengeteg munka van az egyes dalok mögött.

András: Illetve nem egy szokványos felállásról van szó, így ennek a kitapasztalásához is időre volt szükségünk.

Ricsi: Meg azt is hozzá kell tenni, hogy heten vagyunk nagyon sokfelé, így a próbák egyeztetése is körülményesebb.

Akkor ez volt a várva várt alkalom! Hogy éreztétek magatokat?

Vajk: Én remegtem!

Lili: Az annyira szép volt, mikor az utolsó dalok előtt Roman azt mondta nekem, hogy „Lili, nem akarom, hogy vége legyen!“ Rengetegen voltak és olyan spirálba kerültünk attól az energiától, ami a közönségtől jött, hogy nekem teljesen végem volt!

Roman: Én úgy éreztem magam, mint 2010-ben a Metallica-koncerten, csak most mi voltunk a színpadon!

Dani: Annyi ember volt, hogy szinte álomszerű volt az egész!

 

Estendøn

 

Hihetetlen, hogy ez volt az első koncert, nem ismerték a dalaitokat, mégis hatalmasat tombolt a tömeg!

Lili: Olyan csodálatosan énekelték velünk a 360° a refrénjét!

Bizonyára a facebookos reklámkampány és a plakátolás is nagymértékben hozzátett ahhoz, hogy ennyien eljöttek...

András: Mindannyiunknak van már tapasztalata e téren, ezért abban meg is egyezhetünk, hogy a marketing rendkívül fontos egy zenekar szempontjából is. Lili nagyon jól kézbe vette a dolgot. Ma már nem feltétlenül elég az, ha csak a zenére összpontosít egy banda.

Lili: A célunk, hogy maximálisan elégedettek legyünk azzal, amit csinálunk, és hogy minél több embert megszólítsunk, minél több emberrel meg tudjuk a zenénket osztani. Az ilyen koncertek lelkesítenek fel a további munkára. Most méginkább motiváltak leszünk, hogy folytassuk az új dalok írását, a felkészülést a további koncertekre.

 

Estendøn

 

Stúdiózáson gondolkodtatok?

Lili: Mindenképp szeretnénk rögzíteni a dalokat, hogy ne csak a koncerteken hallják az emberek, hanem akkor is, amikor éppen kedvük tartja.

Akik lemaradtak, hol hallhatnak benneteket legközelebb?

Lili: Június 17-én Esztergomban, a Kaleidoszkóp házban, július 7-én a farnadi falunapokon fogunk zenélni. Sokan felkerestek már bennünket, egyelőre ez a kettő a biztos. Bízunk benne, hogy külföldre is sikerül eljutnunk, hogy minél több embert megszólítsunk a zenénkkel.

Dani: Mindenképp megéri követni a Facebook-oldalunkat, az Instagram-oldalunkat, és reményeink szerint hamarosan startoljuk a Youtube-csatornánkat is.

 

b001
b002
b003
b004
b005
b006
b007
b008
b009
b010
b011
b012
b013
b014
b015
b016
b017
b018
b019
b020
b021
b022
b023
b024
b025
b026

 

Vida Nikoletta, ATEMPO.sk
Fotó: Cséfalvay András