CSATLAKOZZ! Online éneklési rekordkísérlet indult az István, a király rockopera dalával

A legtöbbször felénekelt dal online rekordját szeretné felállítani a nyíregyházi Cantemus kórus, kezdeményezésük célja, hogy harminc nap alatt minél több ember énekelje el az István, a király című rockopera egyik ismert dalát.

Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy, a kórus vezetője a nyilvános "nyitóéneklésen" elmondta, a világjárvány miatt nem idén nem tartják a kétévenként megrendezett nemzetközi kórusfesztivált, de a szervezők úgy döntöttek, nem hagyják elveszni a közös éneklés örömét és ezt kombinálták egy rekordkísérlettel.

A kezdeményezés lényege, hogy augusztus 20-ig minél többen énekeljék és digitálisan rögzítsék az István, a király rockoperából ismert Felkelt a napunk című dalt. A felvételeket bárhol és bárki elkészítheti mobiltelefonja, laptopja, tabletje vagy otthoni számítógépe segítségével, majd a produkciókat egy mobilapplikáció és a www.felkeltanapunk.hu oldal segítségével feltöltheti az internetre.

 

Nyíregyházi Cantemus Kórus

 

Sebestyén István, a Magyar Rekordok Egyesületének regisztrátora azt mondta, a virtuális kórus feladata, hogy harminc nap alatt felállítsa a legtöbbször felénekelt dal rekordját. Hasonló típusú kísérletre eddig nem volt példa, az eredményt a kórus szerverére feltöltött feléneklések pontos számának és időtartamának megállapítása után hirdetik majd ki - tette hozzá a szakember.

Fontos, hogy egy feléneklés csak akkor érvényes, ha végig éneklik a dalt, az optimista becslések tízezres nagyságrendű felénekléssel számolnak - jegyezte meg Sebestyén István.

Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere arról beszélt, az idén elmaradt kórusfesztivált valószínűleg jövőre tartják meg a nyírségi megyeszékhelyen.

Kotta

Az érdeklődők a www.felkeltanapunk.hu online felületen - mobilkamera és egy mikrofon megléte esetén - rögzíthetik és tölthetik fel felvételeiket a szerverre, a mobiltelefont használók applikációk segítségével vehetnek részt a rekordkísérletben. Szabó Dénes megjegyezte, hogy a Cantemus stábja és tagjai városszerte több segítőpontot állítanak fel, ahová azokat várják, akik bizonytalanok a digitális platformok használatában.

 

https://www.youtube.com/watch?v=ApSSjCtKvrA

 

A beérkezett felvételekből egy rekordkísérleti mozaikvideó készül, amelyet augusztus 20-án mutatnak be a Cantemus közösségi és videómegosztó csatornáin.

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Cséfalvay Á. András