JELÖLD KEDVENCEDET: Harmónia - Szlovákiai Magyar Zenei Díj 2017-ben is

Idén ősszel hatodik alkalommal adják át a Harmónia Szlovákiai Magyar Zenei Díjakat. A szervezőbizottság a gálaműsort 2017. november 18-án, szombaton Érsekújvárban, a kultúrház (Fő tér 7.) épületében rendezi meg. A díjra érdemeseket már most lehet jelölni az elismerésre.

 

A Csemadok Naszvadi Alapszervezete, a Szlovákiai Magyar Zenészek Egyesülete (SZMAZE) és az ötletgazda, Lábszky Olivér énekes-dalszövegíró 2011-ben megalapította a Harmónia – Szlovákiai Magyar Zenei Díjat, melyhez hamarosan csatlakozott a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet és a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társasága.

A Harmónia-díjak ünnepélyes átadására először a Komáromi Jókai Színházban került sor 2012. február 25-én, másodízben 2013. február 23-án a Dunaszerdahelyi Városi Művelődési Központban, harmadszor 2014. március 1-jén a kassai Thália színházban, negyedik alkalommal a somorjai Városi Művelődési Központban 2015. október 24-én, 2016-ban pedig Nagykaposon a Bosák Centrum – Energosun épületében november 19-én.

 

A Harmónia Kuratórium 2017-ben 8 kategóriában oszt ki díjakat, melyek a következők:

• Harmónia életműdíj
• Az év fiatal énekese vagy hangszeres muzsikusa (15-től 25 éves korig)
• Az év hagyományőrző népzenésze (25 éves kortól) vagy népi zenekara
• Az év komolyzenei szólistája (25 éves kortól), kórusa vagy zenekara
• Az év szólistája (25 éves kortól), zenekara vagy csoportja megzenésített vers, világzene, musical vagy dzsessz műfajban
• Az év könnyűzenei előadóművésze
• Az év könnyűzenei együttese
• Az év dala (2015–2017) 

 

A Harmónia-díj alapítói elsősorban a szlovákiai magyar kulturális és nonprofit szervezetek, továbbá magánszemélyek jelöléseit várják, de Magyarországról vagy más országból is bárki nevezheti a felvidéki előadókat, zenészeket. Minden magánszemély és szervezet bármelyik kategóriában több jelöltet is javasolhat, de természetesen nem szükséges minden kategóriában jelöltet nevezni. A javaslatot tevő köteles minimum 500 karakterben mellékelni a jelölt életrajzát és szakmailag megindokolni a felterjesztést (minimum 5 dalt kell mellékelnie, vagy linkelnie a nevezőnek, Az év dala kategóriájára felterjesztett zeneszám pedig csak saját dal lehet, semmiképpen sem lehet feldolgozás; népdalok, ismeretlen szerzőjű muzsikák „újraértelmezése“ viszont megengedett). Politikai pártok, mozgalmak nem jelölhetnek.

A nevezések alapján a szakmai kuratórium hoz döntést a győztesekről, titkos szavazással. A díjazottak névsora természetesen csak a díjátadó gálán derül ki, az életműdíjra esélyesek neve pedig a félreértések elkerülése végett nem lesz nyilvános, csak a győztest hirdetik ki.

A jelöléseket kizárólag elektronikus úton, a www.harmoniadij.sk/jeloles oldalon megtalálható jelölési lap kitöltésével fogadják el, 2017. október 10-ig, éjféli határidővel. 

A kategóriák jelöltjei közül az öt-öt, legtöbb pontszámot elért, díjra felterjesztett jelölt nevét az alapítók egy héttel az ünnepélyes díjátadó előtt, 2017. november 11-én hivatalosan nyilvánosságra hozzák. (A kategóriák győztesei saját kategóriájukban nem jelölhetők újra, kivétel ez alól Az év dala kategória, ahol a legutóbb döntőbe került dal szintén nem jelölhető újra, az előadó viszont más szerzeménnyel ismét jelölhető.) A jelöltek közül a 3 legtöbb szavazatot kapott jelölt meghívást kap a díjátadó gálára, ahol a kategóriák nyertesei átvehetik a Harmónia 2017 valamelyik díját, a szervezőbizottság és a szakmai kuratórium elnökének kézjegyével ellátott díszoklevelet és a pénzjutalmat.

A jelölési eljárás szabályszerű lefolytatását úgy garantáljuk, hogy megőrizzük a dokumentumokat, és szükség esetén utólag ellenőrizhető a végeredmény. A bizottság tagjai az alapítók által pontosan megjelölt határidőig adhatják le szavazataikat. A határidő leteltekor az alapítók összesítik a beérkezett szavazatokat. A határidő letelte után beérkező, vagy a hiányosan kitöltött jelölések érvénytelenek.

A Harmónia-díj alapítói minden évben megállapítják, hogy kívánnak-e módosítani a kategóriák meghatározásán és számán. Az alapítók hagyják jóvá a szabályzatot, a gálaest programját, valamint a meghívottak listáját.

A Harmónia-díj alapítói kötelezik a Harmónia Kuratórium tagjait, hogy döntésüket kizárólag saját maguk, saját belátásuk és értékrendjük szerint, mindennemű külső befolyás nélkül hozzák meg, s ezt a döntést nem tudhatja sem a többi kuratóriumi tag, sem pedig a nyilvánosság az ünnepélyes eredményhirdetésig. A kuratóriumi tagok szavazatait kizárólag csak a rendezőség szavazatokat összesítő, arra megbízott tagjai és az ellenőr tudhatják, akiket írásos titoktartás kötelez arra vonatkozólag, hogy az eredményhirdetésig szigorúan tilos bárkivel is megosztaniuk a birtokukban levő végeredményt. Holtverseny esetén a több magasabb pontszám dönt (pl. az 5-5-3 “erősebb”, mint az 5-4-4), abszolút holtverseny esetén pedig az alapítók döntenek, illetve egyéb vitatható esetekben is joguk van felülbírálni a szakmai kuratórium döntését.

 

A Harmónia-díj szervezőbizottsága örömmel fogadja magánszemélyek, cégek és szervezetek adományait, melyeket teljes mértékben a nemes célra fordítják. Az adományozók névsorát és az adományozott összeg nagyságát pedig honlapjukon feltüntetik.

Az adományokat a következő bankszámlaszámon fogadják:
13561640 / 5200 (OTP Banka Slovensko, a.s.)
IBAN: SK10 5200 0000 0000 1356 1640
BIC/SWIFT: OTPVSKBX

 

Tavaly Nagykaposon került megrendezésre a gálaműsor, ahol 8 kategóriában osztottak ki díjakat:

Az év fiatal énekese vagy hangszeres muzsikusa (15-től 25 éves korig): Sárközi Xénia
Az év komolyzenei szólistája, kórusa vagy zenekara: Concordia vegyeskar
Az év hagyományőrző népzenésze vagy népi zenekara: Pósfa zenekar
Az év könnyűzenei előadóművésze: Kovács Norbert
Az év könnyűzenei együttese: Arizóna
Az év szólistája, zenekara vagy csoportja megzenésített vers, világzene, musical vagy dzsessz műfajban: Vadkerti-Zsapka-Sipos trió
Év dala: Rómeó Vérzik - Ébresztő
Életműdíj:  Id. Reiter István

ATEMPO.sk