Könyv-mutató: Gáll Viktória Emese - Ringató-mesék

Minden gyerek szereti a mesét, az állatokat, és kíváncsi, ha hangszert lát: milyen a hangja, hogyan lehet megszólaltatni, miből készült, és egyáltalán, mihez lehet kezdeni vele.

Ennek a gyermeki kíváncsiságnak is köszönhetjük, hogy megjelent a Felvidéken is egyre népszerűbb Ringató foglalkozást, zenei nevelést segítő, kiegészítő kötetek újabb darabja.

Ezúttal a szerző Gáll Viktória Emese, a Ringató alapítójának, Gróh Ilonának lánya. A Ringató-mesék első kötetében, melynek címe A gazdi zenész, különböző muzsikusokat és kedvenc népi hangszereiket mutatja be kiskutyájának, Borsinak, tizenkét magával ragadó történettel. Minden mese hétköznapi kalandok feldolgozása, melyet a szerző maga is átélt, és a szereplők is valós személyeket formálnak meg.

A nagyon szépen illusztrált kötetben, mely Szert-Szabó Dorottyának munkája, minden történethez népdalokat is csatolt a szerző, a kottaképpel együtt.

A könyvhöz CD is tartozik, ahol megszólalnak az egyes mesék hangszerei és az ismert vagy kevésbé ismert magyar népdalok is felcsendülnek, így nagyon könnyen elsajátíthatóak lesznek.

A gazdi zenész-t a Kolibri Kiadó jelentette meg, mint a többi Ringató könyvet is. A CD-n közreműködik:

Tarjányiné Tamásné Lencsi ének
Gáll Viktória Emese ének, koboz, mesélő
Csörsz Rumen István duda
Patonai Bátor tekerőlant
Balogh Sándor citera, tilinkó, furulya

a vonós muzsikát a Tönköly Zenekar játssza
Szabó Adrien hegedű
Lajti Gergely bőgő, cimbalom, dob, ének
Turi András brácsa, gardon, ének

A Ringató elsősorban három éves korig ajánlott foglalkozás, de ez a kötet a nagyobb gyerekeknél is jó szolgálatot teljesíthet, hisz a hangszerek felfedezése ő náluk még intenzívebb lehet.

Ajánljuk mindenki figyelmébe a CD mellékletes könyvet, mely megvásárolható a könyvesboltokban és online is.

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk