Schuster Lóránt új könyve és újabb P.Mobil-kiadványok

Kaptafa címmel szókimondó önéletrajzi könyv jelent meg Schuster Lórántról. A P.Mobil együttes vezetője az együttes 1976 és 1979 közötti archív felvételeiből egy három CD-s kiadványt is összeállított.

"A szakmáról, az életemről egyfajta számvetést készítettem. Meguntam az engem ért vádaskodásokat, rágalmakat és hazugságokat, úgy döntöttem, elmondom, én mit láttam, hallottam, tapasztaltam az évtizedek során. Talán ez segít egy kicsit a kor pontosabb felidézésében" - mondta Schuster Lóránt.

A Kaptafa című könyv kocsmai beszélgetések során született, amelyeket Schuster Lóránt Rozsonits Tamás újságíróval folytatott. A kötet szinte már kész volt, amikor 2014 elején a rocker májában és vastagbelében daganatot találtak és rákot diagnosztizáltak nála. A betegség története lett a Kaptafa utolsó, 17. fejezete. "Túl vagyok négy műtéten, tizenhat kemoterápián, kétszer majdnem meghaltam. A legutóbbi vizsgálatok alapján újra egészséges vagyok, jövő januárban lesz még egy műtét, remélem, azzal rendben lesz minden".

Mint fogalmazott, a legtöbben próbálják átfesteni múltjukat, és persze semmi sem egyértelmű, fekete vagy fehér. Az Anno Kiadó által gondozott könyvben mindenki szerepel, aki így vagy úgy kapcsolódott a P. Mobil 1973-ban indult történetéhez: zenészek, roadok, lányok. Az együttes egykori tagjai közül Schuster élesen fogalmaz például Zeffer Andrásról, Donászy Tiborról, Póka Egonról, de leginkább Vikidál Gyuláról, illetve Hobóról (Földes Lászlóról), aki sok szálon, köztük szövegíróként kapcsolódott a P. Mobilhoz a hetvenes évek második felében.

"Amit elmondok, az mind dokumentálható és bizonyítható, a leírtak többsége idézet az érintettek különböző nyilatkozataiból, interjúiból, amik elsősorban őket minősítik. Földessel húsz éve nem találkoztam, de ő egyetlen alkalmat sem mulasztott el, hogy ne próbált volna valamilyen rosszindulatú megjegyzést tenni rám" - jegyezte meg Schuster.

Kaptafa

Schuster Lóránt a P. Mobil elődjének tekinthető, 1969-től 1973-ig létezett Gesarolnak is alapítója volt. Szerepe a hard rock hazai történetében meghatározó P. Mobilban évtizedek óta meglehetősen egyedi: egyszerre szervező, menedzser, a felvételek körül bábáskodó, szövegíró és még színpadra is lép. "Olyan vagyok, mint az ezred kutyája: ha látnak, megnyugodnak. Kívülről látom a dolgokat, én vagyok a magnószalag a zenekarban".

A P. Mobil történetének egyik legsikeresebb korszakát élte 1979 és 1979 között. A csapatnak a lemezgyár ekkor még nem engedte nagylemez készítését, csak kislemezen jelenhetett meg négy dal. A korszak demófelvételeit - köztük olyan klasszikusok, mint az Utolsó cigaretta, az Örökmozgó lettem, a Kétforintos dal, a Menj tovább, a Rocktóber és a Honfoglalás szvit -, valamint Vikidál Gyula énekessel a soraikban a Budai Ifjúsági Parkban tartott utolsó koncert anyagát nemrég a GrundRecords jelentette meg.

"Abban az időben volt a P. Mobil gitárosa Bencsik Samu, billentyűse Cserháti István, hegedűn játszott Lengyel Gábor, sajnos ők hárman már nincsenek közöttünk. Ezen felvételek többségét a mai napig műsoron tartjuk, a közönség szereti őket" - mondta Schuster Lóránt. Vikidál mellett Kékesi Bajnok László basszusgitározott és énekelt, Pálmai Zoltán és Mareczky István dobolt.

A tripla CD és a hozzá tartozó 24 oldalas, korabeli fotókkal teli füzetke a Nagy P. sorozat része, amelyet sok évvel ezelőtt az elfeledett, archív felvételek megjelentetésére kezdett el Schuster Lóránt. A zenekarvezető szerint a felújított régi számok kiadása visszaigazolása annak, hogy az emberek miért kedvelték már akkor is a P. Mobilt.

A jövőben kijön három újabb, koncertfelvételeket tartalmazó tripla CD, leegyszerűsítve az együttes Tunyogi-, Rudán- és Baranyi-korszakából. (Tunyogi Péter 1979-től 1996-ig, Rudán Joe 1997-től 2007-ig volt, Baranyi László 2008 óta a P. Mobil frontembere.) Jövő tavasszal jelenik meg DVD-n a P. Mobil 1973-tól napjainkig tartó történetének koncertvideó-antológiája Élve vagy halva címmel, amelyhez egy 110 oldalas könyv is jár; ezt a rajongók által írt levelekből állították össze.

Jövő ősszel megjelenik továbbá a 2012-ben Radics Béla, Bencsik Sándor és Barta Tamás emlékére rendezett Égi Zenekar Fesztivál anyaga DVD-n, a P. Mobil új stúdióalbuma pedig 2017-ben várható.

ATEMPO.sk / MTI