László Attila, aki nem csak Charlie állandó gitárosa

Ma ünnepli születésnapját László Attila Liszt Ferenc-díjas jazzgitáros és zeneszerző, a Magyar Jazz Szövetség egykori elnöke, a modern magyar jazz kiemelkedő képviselője, érdemes művész.

Kaposvárott látta meg a napvilágot 1953. július 10-én. A Bartók Béla Konzervatórium jazz tanszakának elvégzése után élvonalbeli hazai jazz együttesekben játszott. 1975-ben alapította meg a Kaszakő nevű jazz együttest, melynek eredeti hangzású zenéjét 1983-ban az Édenkert című lemezen rögzítették. 1980-tól 1988-ig a Magyar Rádióban dolgozott stúdiózenészként. 1985-ben Tony Lakatossal alakította meg a Things nevű formációt, mely hét éven keresztül működött. 1987 óta tanít a Jazztanszéken, az iskola big bandjének vezetője. 1990 óta Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének docense.

 

 

Az elmúlt több mint 30 évben a Jazz Tanszéken az irányítása alatt működő big band összeállításokban tanította két professzionális hazai big band – a Budapest Big Band és a Modern Art Orchestra – tagjainak nagy részét. A Zeneakadémián emellett improvizációs gyakorlatot és zenekari gyakorlatot tanít.

1992-ben alakított meg saját együttesét a László Attila Band-et, melynek stílusa a kortárs jazzhez áll közel. A zenekar eredeti hangvételű zenéjét László Attila írja és hangszereli, de Once Upon a Time lemezükön a zongorista Oláh Kálmán jellegzetes kompozíciói is hallhatóak. A László Attila Band 2004 januárjában amerikai turnén vett részt. A zenekar nyolc koncerten mutatkozott be nagyvárosokban, és New York-ban egy olyan különleges hangversenyt is adtak, amelyen több mint negyven ország ENSZ képviselői hallhatták zenéjüket.

 

 

2006-ban újabb formáció alakult, a László Attila Quintet, amely a Just Trust című lemezükön is közreműködött.

2009-2010-ben háromszor is meghívást kapott felvételekre és tanításra IlayaRaaja dél-indiai zeneszerzőtől, aki a hatalmas ország egyik legismertebb és legnépszerűbb komponistája, és budapesti munkái során megkedvelte László Attila szerzeményeit. 2011-től 2018-ig a Snétberger Zenei Tehetség Központ gitár tanára volt. 2011 decemberében negyedszer járt Indiában három év leforgása alatt, IlayaRaaja meghívására a 12 000 főt befogadó Indoor Stadionban lépett fel az indiai zeneszerző életműkoncertjén vendégművészeként Chennaiban. 2012 januárjában a Zeneművészeti Egyetem korábbi és jelenlegi hallgatóiból alakított "Senior" big banddel adott koncertet a Müpa Bartók Hangversenytermében Miroslav Vitous közreműködésével, aki annak idején a Weather Report együttes bőgőseként vált világhírűvé. 2012 márciusában Ilaiya Raaja nagyszabású felvételén működött közre Londonban az Angel Stúdióban. A zenei anyag 2012 szeptemberében jelent meg CD-n 1 millió példányban a Sony kiadásában.

Zeneszerzőként, hangszerelőként és zenészként több mint 30 éve folyamatosan együtt dolgozik Charlie-val lemezfelvételeken és koncerteken. Közös munkájukat sok nagy példányszámban eladott album, sikeres koncertek, TV felvételek fémjelzik. Nevéhez fűződik a Charlie Jazz formáció zenei koncepciójának kialakítása a 2000-es években. Cserháti Zsuzsa zenei visszatérését jelentő albumokon is meghatározó szerepet vállalt a ’90-es években.

OTT VOLTUNK: Egy Charlie koncert mindig élmény

OTT VOLTUNK: Charlie koncert zárta a Szent Korona Ünnepet (FOTÓ+VIDEÓ)

2013-ban elkészítette a "László Attila abszolút szolmizációs rendszere" című módszertani kiadványt, mely segítséget nyújt többek között a kottaolvasás gyors tanulásához. A módszer egy egészen újfajta megközelítés, melyben a 12 hang olyan elnevezéseket kap, amelyek könnyen és gyorsan kiénekelhetőek egymás után.

 

 

László Attila a Gitár Trio nevű zenei formációval is rendszeresen koncertezett, melyben Babos Gyulával és Tátrai Tiborral közösen játszották saját szerzeményeiket és a rock vagy fusion stílusokból ismertté vált zenéket. 2013-ban Ferenc Nemeth-tel közös produkciójukban készülő "Bridges of Soul" c. lemezük Los Angeles-i felvételén olyan világsztárok működtek közre, mint a többszörös Grammy-díjas Russell Ferrante és Jimmy Haslip. A lemez 2014 októberében jelent meg, és az amerikai rádióadók lejátszási listáján a Top 40-be került, jazz kategóriában legjobb helyezése a 7. volt a rangsorban.

2019-ben alakította meg a László Attila Fusion Circus nevű zenekart, mellyel saját jazz-rock kompozíciói hallhatók fúvósokra hangszerelve.

 

 

Több mint tíz saját lemez készített és számtalan albumon működött közre.

Pályafutása során olyan neves művészekkel játszott együtt, mint Anthony Jackson, Randy Brecker, James Moody, Tommy Campbell, David Friedman, Gary Willis, Bob Mintzer, Peter Erskine, Hiram Bullock, Miroslav Vitous, Billy Cobham, IlaiyaRaaja, Patti Austin, Russell Ferrante és Jimmy Haslip.

1999-ben Szabó Gábor jazz életmű díjat kapott, ugyanebben az évben László Attilát megválasztották a Magyar Jazz Szövetség elnökévé, mely tisztséget hat éven keresztül töltötte be. 2000-ben Weiner Leo zenepedagógiai díjat, 2003-ban előadói tevékenységéért Liszt-díjat kapott. 2010-ben a Magyar Köztársaság Érdemes művésze lett, majd ugyanebben az évben nyerte el a Gramofon folyóirat Magyar Jazz Díját.

ATEMPO.sk
Fotó: Göbölös Lajos / ATEMPO.sk