75 éves Meryl Streep amerikai színésznő

Ma ünnepli 75. születésnapját Meryl Streep háromszoros Oscar- és nyolcszoros Golden Globe-díjas  amerikai színésznő, akinek alakításai filmekben, televízióban és színházban egyaránt láthatók. 21 jelölésével ő a legtöbbször jelölt színésznő az Oscar-díj történetében, amelyből hármat váltott győzelemre (Kramer kontra Kramer, Sophie választása és A Vaslady) és 34 jelölésével szintén a legtöbbször jelölt színésznő a Golden Globe-díj történetében.

New Jersey-i Summit-ban látta meg a napvilágot 1949. június 22-én Harry Streep és Mary Wolf gyermekeként. Anyjának angol és német felmenői vannak, apja ír származású.

Először a Vassar Főiskola diákjaként végzett, utána pedig a Yale-en 1975-ben végezte el a dráma szakot. Ezután New Yorkba költözött, ahol színházban kezdett el dolgozni. 

Filmes karrierje 1977-ben kezdődött a Júlia című filmben. Ezután jött egy nagyobb szerepe is a A szarvasvadász című filmben, amiért Oscar-díjra is jelölték.

 

 

1979-ben a Kramer kontra Kramer című filmben egy nőt játszott, aki férjét és fiát elhagyja, alakításával elnyerte első Oscarját. Az 1982-es Sophie választása című holokausztdrámában nyújtott alakításáért is Oscar-díjat kapott.

1985-ben nagy sikerű alakítása volt a Távol Afrikától c. filmben, Robert Redford oldalán. 1995-ben Clint Eastwood A szív hídjai című filmjében nyújtott alakítása visszahozta a rivaldafénybe.

2008 nyarán mutatták be a mozik a Mamma Mia! című filmmusicalt, az ő főszereplésével. A film az egész világon kasszasiker lett: 609 millió dollár összbevételt gyűjtött össze a moziknál és számos díjat nyert. 2009. január 7-én az Amerikai Egyesült Államok legnagyobb közönségdíján, a People’s Choice Awardson Streep kapta a legjobb dal elénekléséért járó díjat, amit 50 millió ember szavazata alapján ítéltek oda.

 

 

2011-ben A Vaslady című filmben nyújtott főszerepért ismét Oscar-díjra jelölték, immáron 17. alkalommal, amelyet el is nyert. Az Egyesült Királyság első női miniszterelnökét, a visszavonult, Alzheimer-kóros, viszkiző Margaret Thatchert alakítja benne olyan átérzéssel, hogy a film sokkal inkább szól színészi képességeiről, mint magáról a Vasladyről.

Olyan filmeket köszönhetünk még neki, mint Az ördög Pradát visel, a Mamma Mia folytatása, a Florence – A tökéletlen hang.

 

 

1976-tól John Cazale színművésszel élt együtt, akivel 1978-ban el is jegyezték egymást, azonban Cazale még abban az évben rákban elhunyt. Fél évvel később (1978. szeptember 30-án) Streep férjhez ment Don Gummer szobrászművészhez, akinek tőle négy gyermeke született: Henry Wolfe Gummer (1979), Mary Villa (Mamie) Gummer (1983), Grace Jane Gummer (1986) és Louisa Jacobson Gummer (1991). Tehetségét lányai is örökölték.

Leggyakrabban Ráckevei Anna (17 filmben), Kovács Nóra (14 filmben) és Bánsági Ildikó (12 filmben) kölcsönözte neki a magyar hangját.

Roni, ATEMPO.sk
Fotó: Universal