60 éves Lenny Kravitz

Lenny Kravitz négyszeres Grammy-díjas amerikai funk-rock zenész, multiinstrumentalista, énekes New Yorkban született 1964. május 26-án.

 

 

Az apai ágon orosz zsidó, anyai ágon bahamai-afroamerikai származású világsztár több mint három évtizedes pályafutása során átlépte a zenei műfajokat, vegyítette a hangzásokat és a stílusokat.

Rockzenéjében a hatvanas-hetvenes évek soul és funk hatásai dominálnak, mind a négy eddigi Grammy-díját a legjobb férfi rockénekes kategóriában nyerte, ráadásul egyhuzamban, 1999 és 2002 között, amivel rekordot állított fel. A négy győztes dal a Fly Away, az American Woman, az Again és a Gig In volt.

 

 

Dalaiban az éneklés mellett, gitározik valamint több hangszeren (basszusgitár, dob, billentyűs, ütős és fúvós hangszerek) is játszik. Felvételeit maga készíti stúdiójában. Legutolsó lemeze 2018-ban jelent meg Raise Vibration címmel.

Tizenegy stúdióalbuma több mint 40 millió példányban kelt el világszerte, legnagyobb sikere kétségtelenül az Are You Gonna Go My Way volt 1993-ból.

Dalszerzőként, zenészként, producerként olyan sztárokkal dolgozott együtt, mint Madonna, Vanessa Paradis, Slash, Sean Lennon, Steven Tyler (Aerosmith), Mick Jagger, Michael Jackson, Al Green vagy Curtis Mayfield.

 

 

Színészként olyan filmsikerek része volt, mint Az éhezők viadala, a Precious - A boldogság ára vagy A komornyik.

EZ, ATEMPO.sk