Lukács Peta, aki nem csak a Bikini gitárosa

Ma ünnepli születésnapját Lukács Peta gitáros, aki többek közt a Bikiniben és a European Mantrában is zenél.

Lukács Péter Pápán látta meg a napvilágot 1978. április 6-án. Az Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskolába járt, ez idő alatt három évig fuvolázni tanult a Bartók Béla Zeneiskolában.

 

 

1988 karácsonyán kapta meg első elektromos gitárját édesapjától. Előtte az édesapja orosz származású akusztikus gitárján már játszott, de komolyabban ettől fogva kezdett foglalkozni a gitározással. Autodidakta módon képezte magát, mivel a városban nem volt könnyűzenei oktatás, vagyis kedvenc együtteseinek lemezei, kazettái és koncertfelvételei segítségével próbált gitározni.

 

Lukács Peta

 

Tanulmányait a Türr István Gimnázium matematika–fizika–számítástechnika tagozatán folytatta, majd 1996-ban Budapestre költözött, ahol leérettségizett.

A gimnázium negyedik osztályával párhuzamosan kezdett el járni a Kőbányai Zenei Stúdió gitárszakára, ahol Babos Gyula és Tornóczky Ferenc voltak a főtárgy tanárai, majd 2001-ben kitűnő eredménnyel szakvizsgázott.

 

 

„A gitározáson kívül a másik kedvenc időtöltésem, elmélkedni az élet értelmén. Eddig sajnos nem sikerült rájönnöm egészen pontosan, hogy mi volna az... Ha egyszer mégis rájövök, ígérem, szólok!”

Kezdetben főleg a rockzene érdekelte, később azon belül az instrumentális rock zene. Rengeteg zenei műfaj foglalkoztatja, ezekben gyakran „próbálgatja” is magát. Nagyon szereti az instrumentális zenét is (a klasszikustól a jazzen át a metálig), de jó néhány énekes szerzeménye is van, amelyből eddig kevés jelent meg hanghordozón, mindössze öt. Ebből három The Rock Band szám; Születtem, szerettem, Temple Bar, illetve Rosszat sose mondj rám és két Bikini nóta van: A mennyország felé és Tűzvigyázó.

 

 

Dolgozott Presser Gábor (a Vígszínház zenei igazgatója) és Ács János (Jászai-díjas rendező) felkérték, A kertész kutyája című darab zenei anyagán. Hangszereléssel is régóta foglalkozik, főleg a könnyűzenei műfajok állnak hozzá közel. Eddigi munkái hallhatók többek közt Oláh Ibolya, Csepregi Éva, Horgas Eszter, European Mantra, NeoTones és mások lemezein.

 

Lukács Peta

 

14 évesen megnyerte az első gitárversenyét, melyet számos további követtet, többek közt 1996-ban a Ki Mit Tud? szólózenész kategóriájában lett a legjobb.

Borlai Gergő dobossal 2001-ben alakították meg az European Mantra fúziós jazz-metál zenekar. Peta 2006-ban csatlakozott Magyarország egyik legnépszerűbb rockbandájához, a Bikinihez. 2013-ban jelent meg War & Peace címmel első szólólemeze, mely Fonogram-díjat is kapott rock/metal kategóriában. Második albuma, a Homo Imperfectus 2017-ben jelent meg.

2019-ben Artisjus előadóművészeti díjban részesült.

 

 

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Zaťko Ervin / ATEMPO.sk