60 éves Für Anikó színművésznő

Ma ünnepli 60. születésnapját Für Anikó, akit több mint harminc esztendeje láthatunk színpadon, játszik tévé- és játékfilmekben, az egyik legkeresettebb szinkronhang, továbbá sikeres nagylemezei is megjelentek már.

Für Anikó Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész 1964. február 27-én látta meg a napvilágo Budapesten Boross Anikó néven. Szülei korán elváltak, és édesanyja nevelte fel. Húszéves korában vette fel anyja vezetéknevét. 1989-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, ahol Békés András osztályába járt, olyan társakkal mint Hegyi Barbara, László Zsolt vagy Kautzky Armand. 1989–2004 között a Madách Színház színésze. 2004 óta az Örkény Színház tagja.

 

 

Klasszikus és modern darabokban játszik fő- és mellékszerepeket. Olyan alakítások fűződnek nevéhez, mint Adél megformálása Molnár Ferenc: Üvegcipő című darabjában, vagy Rosalinda szerepe Shakespeare: Ahogy tetszik című drámájában.

1988 óta játszik játékfilmekben és tévéfilmekben. Rendszeresen szinkronizál, ő többek közt Sandra Bullock, Uma Thurman, Cameron Diaz, Cate Blanchett, Juliette Lewis magyar hangja. A Született feleségek című sorozatból ismert Lynette Scavo karakterét, valamint a Shrek mozikból ismert Fionát is ő szinkronizálta.

 

 

A Szoba kiáltással című filmjében nyújtott játékáért 1990-ben elnyerte a Filmkritikusok díját. Olyan sorozatokban is láthatjuk, mint az Apatigris és A mi kis falunk.

2001 óta műsorvezetője volt a Duna Televízió azóta megszűnt, Talpalatnyi zöld című környezetvédelmi magazinjának.

 

 

2006-ban jelent meg első nagylemeze Nőstény álom címmel, 2010-ben pedig a második Kitalált világ címmel. Mindkét album szövegeit Bereményi Géza írta, zenéjét Hrutka Róbert szerezte. 2018-ban a Magyar hangja vagyok című lemezén Hrutka Róbert mellett amie Winchester dalai is megszólalnak ezúttal Fekete György dalszövegeivel. 2023-ban jelent meg a Für for ten című duett-lemeze.

Tíz férfivel duettezik Für Anikó – itt hallgasd meg új, rockos nagylemezét, a ’Für For Ten’-t (VIDEÓ)

Munkásságát több díjjal is elismerték, 1996-ban kapott Jászai Mari-díjat és 2014-ben Magyarország Érdemes Művésze állami kitüntetésben részesült. 2019-ben vehette át a Psota Irén-díjat.

 

 

Magánéletét tekintve 2015 óta él boldog házasságban Fekete György szövegíróval, akivel együtt neveli közös gyermeküket, Andrást.

Roni, ATEMPO.sk
Fotó: Örkény Színház