60 éves Badár Sándor színész, humorista

Ma ünnepli kerek születésnapját Badár Sándor Karinthy-gyűrűs színész, humorista.

Jászberényben látta meg a napvilágot 1964. február 8-án. A szentesi Horváth Mihály Gimnázium drámatagozatára járt, Hevesi Tamás, Ternyák Zoltán, Jantyik Csaba osztálytársa volt.

Az iskola után 12 évig a vasútnál dolgozott, először váltókezelőként, majd forgalmi szolgálattevőként.

 

 

Ha hívják, filmekben játszik, utánozhatatlan karakter. Sajátos humora, rögtönzései és nem utolsósorban jellegzetes figurája a kortárs magyar film izgalmas alakjává tette. Szőke András jó barátja és alkotásainak állandó szereplője.

Szöveget nem szeret tanulni, a felvételeken legtöbbször improvizál. A stand-up comedy művelője, 2003 óta fellép a Dumaszínházban, de a FábryShowban, Rádiókabaréban és a Comedy Centralon is hallhatjuk. Nem hivatalos rekordként egyszer hét és fél órán át beszélt a közönséghez a Szegedi Ifjúsági Napokon.

 

 

Olyan filmekben játszik, mint a Roncsfilm, Kontroll, Megy a gőzös, Papírkutyák, vagy az idén februárban bemutatott Brigádnapló, de a Mintaapák, A mi kis falunk, Pepe és Marsra magyar! sorozatokban is.

Könyvei - melyeket közösen írt Horváth Jánossal – 2007 óta jelennek meg.

 

 

2004-ben A filmkritikusok díját vehette át, 2006-ban és 2011-ben kapta meg a Bonbon-díjat, 2013-ban pedig a Karinthy-gyűrűt.

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Dumaszínház