95 éve született Kohut Magda, az egyik legnagyobb magyar tragika

Kohut Magda kétszeres Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Nemzeti Színház örökös tagja volt.

Budapesten látta meg a napvilágot 1928. november 30-án. A művész 1950-ben kapta meg diplomáját a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. A vizsgaelőadásban nyújtott Antigoné-alakításáról még évek múlva is beszéltek, a szerepet később tévéfilmen is eljátszotta, Zsurzs Éva rendezésében.

 

Kohut Magda

 

Színi pályája a Honvéd Színházban kezdődött, majd 1951-ben a Magyar Néphadsereg Színházához, a mai Vígszínházhoz szerződött, a Nemzeti Színháznak 1954-ben lett tagja, 1989-től örökös tagja volt.

A pályakezdő Kohut Magdát a nagy tragika, Tőkés Anna utódjának tekintették: plasztikusan, szépen képezte a hangokat, úgy tudott beszélni, hogy az utolsó sorokban is hallották. Színészóriások társaságában, többnyire mellékszereplőként is emlékezetes alakítások fűződnek a nevéhez, szép szövegmondása elsősorban klasszikus művekben érvényesült.

 

Kohut Magda

 

Eljátszotta Izidórát (Katona: Bánk bán), Iót (Aiszkhülosz: A leláncolt Prométheusz), Lady Annát (Shakespeare: III. Richárd), Mirjamot (Madách: Mózes), Elektrát (Bornemissza Péter: Magyar Elektra), Médeát (Grillparzer: Médea).

Amikor főszerepet játszott H. Barta Lajos Kiáltás című drámájában, amelynek csúcspontja egy negyvenöt perces monológ, színháztörténeti szempontból ritka pillanatnak lehettek tanúi a színészek és a nézők: a háromnegyed óra alatt pisszenés sem hallatszott a nézőtéren, a közönség szinte lélegzetvisszafojtva figyelte a nagy drámai erővel és szuggesztivitással előadott szöveget.

 

Kohut Magda

 

Kohut Magda is a Nemzeti Színház azon színésznői közé tartozik, akiknek meg kellett érniük a mellőzöttség éveit. Major Tamás igazgatóval nem kedvelték egymást, de nem jött ki a Majort váltó Both Bélával sem.

Filmekben s a televízióban is keveset szerepelt, ott is mellőzték. Egyik valóban jelentős alakítása a filmvásznon még 1954-ben történt, amikor Fábry Zoltán rendezésében Simon Sára fúróslányt alakította az Életjelben.

 

Kohut Magda

 

Művészi munkáját 1958-ban és 1968-ban Jászai Mari-díjjal ismerték el, 1974-ben érdemes, 1988-ban kiváló művész lett.

Életének 87. évében hunyt el, 2016. július 4-én egy kecskeméti kórházban.

ATEMPO.sk
Fotó: Hunyady József, Szalay Zoltán, Kotnyek Antal / Fortepan