Arrivederci Amore - 15 éve hunyt el Flipper Öcsi

Jeszenszky Béla Tibor, művésznevén „Flipper Öcsi” énekes, dalszerző, zenész, a nyolcvanas évek szívtiprója volt és olyan együttesekből ismerhetjük, mint a Step, a Dolly Roll, vagy a Hungária.

Dunaújvárosban látta meg a napvilágot 1962. május 29-én. 1966-ban a családjával Budapestre költözött. Húga, féltestvére Marót Viki, aki szintén énekes.

Már gyermekkorában megismerkedett a zenével: dobolni és csellózni tanult. Az éneklést olyan neves tanároktól sajátította el, mint Sík Olga és Domahidy László.

 

 

1982-ben a nagy sikerű Hungária zenekar tagja lett. Az Aréna című albumon mutatkozott be, a Flipper című dalban rekedtes hangjával. Egy évvel később – miután feloszlott a Hungária – a Dolly Roll tagja lett.

 

 

A lányok rögtön a szívükbe zárták a fiatal énekest. Legnagyobb slágerei az Arrivederci Amore és a Gina voltak, de több sikeres dal is fűződik a nevéhez, mint a Link a lány, a Si-bap-bap-du-bap, Kolibri Panzió, Bossa Nova Senorita, Oh-la-la.

 

 

1987-ben Zsoldos „Dedy” Gáborral együtt kiléptek a Dolly Rollból, hogy azután Kisszabó Gáborral, az Első Emelet basszusgitárosával megalapítsa a Step együttest. Itt játszott még Fehér Attila (gitár) és Popper Péter (billentyűs hangszerek), később Mester Tamás.

1990 márciusában kilépett a Step együttesből, majd szólókarrierbe kezdett. Egy évvel később jelent meg első szólólemeze, Homokot szór a szemembe címmel. 1993-ban újabb albummal jelentkezett, Más leszek én elnevezéssel. 1998-ban az újra összeálló Dolly Roll zenekarral nagy sikerű koncertet adott, amelyről tv- és hangfelvétel is készült.

 

 

2001-ben tért vissza a magyar könnyűzenei életbe, Tedd a szívedre a kezed című albumával. Olyan régi nagy slágerek is szerepelnek a korongon, mint a Bossanova Senorita és a Kolibri Panzió.

2008 októberében alkoholizmusa miatt kialakult súlyos szervi problémái miatt a székesfehérvári Szent György Kórházba vitték, ahol 2008. november 25-én éjjel elhunyt. Kajászón temették el nagyanyja mellé.

ATEMPO.sk
Fotó: Discogs