A népzenétől a komolyzenéig - 50 éves Lakatos Róbert

Ma ünnepli 50. születésnapját Lakatos Róbert nemzetközileg elismert Fonogram- és Harmónia díjas felvidéki brácsaművész.

1973. november 23-án látta meg a napvilágot Vágsellyén. 1990 és 1996 között a pozsonyi konzervatóriumban, majd 1997 és 2002 között a pozsonyi Zeneművészeti Főiskola (VŠMU) brácsa szakán végzett.

A klasszikus zene mellett magyar népzenével is foglalkozik. Több hazai néptáncegyüttesnek is zenélt, szerkesztett a műsorszámokhoz zenét.

Művészként évekig volt tagja a Szlovák Filharmónia (1996–2003), valamint a Luxemburgi Európai Szólisták zenekarának. Tanulmányai befejezése után az Ifjú Szívek Magyar Táncegyüttes zenei vezetőjeként tevékenykedett.

 

Lakatos Róbert és az Esszencia

 

2005-ben megalapította a Lakatos Róbert és a RÉV zenekart, mely a klasszikus és a népzenét ötvözi. Nevéhez fűződik a Rendhagyó Prímástalálkozó zenei együttes és az Esszencia formáció létrehozása. Dolgozott a Sľuk Szlovák Állami Népi Együttessel és a Csík zenekarral is és olyan zenekarok tagja, mint a Beliczay kamarazenekar és a Hugo Kauder Trio.

OTT VOLTUNK: Különlegességekkel turnézott a Lakatos Róbert vezette Hugo Kauder Trio

OTT VOLTUNK: Harang csendült Dunaszerdahelyen is

OTT VOLTUNK: Koncertekkel indult a Szlovákiai Magyar Táncháztalálkozó (FOTÓK)

OTT JÁRTUNK: A Lakatos Róbert vezette Esszencia zenekarral ünnepeltek Érsekújvárban (FOTÓK)

 

Lakatos Róbert

 

A színházkultúrában is nagy jártasságra tett szert, hiszen zenei vezetőként és zeneszerzőként dolgozott Békéscsabán a Jókai Színházban, a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színházban, a turócszentmártoni Szlovák Kamaraszínházban, valamint a kassai Thália Színházban. Emellett együttműködik a Csavar Színházzal is.

Nevéhez olyan fesztiválok fűződnek, mint a RÉV fesztivál, Fonográf és a Kútfeszt. Több hangzó anyagot is kiadott már az évek során.

Egyedi, duó-lemezt készített Lakatos Róbert - Felvidéken is bemutatja (+AUDIO)

2019-től az Egressy Béni Városi Művelődési Központ igazgatója.

Első felesége Korpás Éva énekesnő volt, második pedig Rák Viktória színésznő.

 

 

 

 

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: archívum, Cséfalvay Á. András / ATEMPO.sk