80 éves Szörényi Szabolcs, az Illés és a Fonográf tagja

Ma ünnepli 80. születésnapját Szörényi Szabolcs Kossuth-díjas énekes, basszusgitáros, zeneszerző, Szörényi Levente testvérbátyja, az Illés együttes, majd a Fonográf basszusgitárosa.

Számos legendás dal szerzője: többek között Koncz Zsuzsa Miszter Alkohol és az Illés-együttes Sárika című dalát is írta.

Szörényi Gyula (1916–1988) festőművész, grafikus, főiskolai tanár és Paul Veronika gyermekeként született Budapesten, 1943. szeptember 26-án. A család ekkor Budán lakott az Alma utcában, Szabolcs anyai nagyszüleinek kertes házában. A második világháború végén, amikor az ostrom egyre közeledett, Sopronba indultak, majd onnan Ausztriába mentek, ahol öccse, Levente született. Először szállodában, majd kolostorban laktak, majd egy lakásban kaptak helyet. Édesanyjuk családja Franciaországba ment tovább, a Szörényi házaspár és két gyermekük 1945 októberében visszatértek Magyarországra, mivel édesanyjuk magyar gyerekeket akart belőlük nevelni.

Családjuk több tagja is foglalkozott zenével, édesapjuk hegedült. Anyai nagyanyja, Csuka Etelka (1895–1992) zongoraművész és a Zeneakadémia zongoratanára volt. Testvérével, Leventével 1954-től kezdve 2 évig tanult hegedülni Levente keresztanyjától, felvinczi Takács Alice hegedűművésznőtől. Játszott mandolinon, de hamarosan inkább a gitár kezdte érdekelni, egy szobi presszózenész tanította.

A váci Sztáron Sándor Gimnáziumban tanult, ahol Leventével már gyakran léptek fel együtt mint gitárduó, az "őrült Szörényiek"-ként emlegették őket. Az iskolai Ki Mit Tud?-ot 1962-ben nyerték meg, Kőszegi Imrével, Bajtala Jánossal játszottak együtt, később pedig Ráduly Mihály is belépett az együttesbe. Mediterrán névvel indultak az 1962-es országos Ki Mit Tud?-on, de csak az elődöntőig jutottak és egy kislemezt is rögzítettek Németh Lehellel. A zenekarra felfigyeltek, így hamarosan Koncz Zsuzsát és Gergely Ágit is kísérték, és önálló számokat is játszhattak.

 

Illés együttes

 

Szörényi Szabolcs felsőfokú tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetemen kezdte, de cégül ott hagyta az iskolát.

1964-ben került az Illés-együttesbe, ahová testvére vitte el. A hatvanas évek második felében és a hetvenes évek elején hihetetlen népszerűségre tett szert, csak az Omega és a Metró volt a vetélytársuk. Szörényi Szabolcs ritkán jelentkezett szerzőként, de ő írta többek között az Újra itt van; a Sárika; Az ész a fontos, nem a haj című dalt, és Koncz Zsuzsa egyik legnagyobb slágerét, a Miszter Alkoholt.

1974-ben feloszlott az Illés és testvérével, valamint Bródyval a Fonográf együttes tagjai lettek, ahol 1984-ig zenéltek. Az együttes búcsúkoncertje gyakorlatilag Szabolcs színpadi visszavonulását is jelentette.

 

Fonográf együttes

 

1984-től csak alkalmanként, illetve néhány lemezen zenélt. Számos színházi, szabadtéri, film- és lemezprodukció zenei rendezője.

1990-ben bemutatkozott élete első szólóalbumával, címe a sokat mondó Lökd ide a...!, alcíme a még árulkodóbb Kocsmadalok. "Moha bácsi" közismert humora ezen a lemezen szabadon sziporkázhat, és egyben Bródy János is új oldaláról mutatkozhat be szövegíróként. A lemez kétségkívül legjobb dala Az étkezőkocsi, de persze a klasszikussá nemesedett eredeti Lökd ide a sört! sem maradhatott le róla.

Munkásságát számos díjjal ismerték el, 1990-ben EmeRTon-díjban részesült az Illés tagjaival együtt, majd 2000-ben megkapták a Kossuth-díjat is. 2012-ben Budapestért díjat vehetett át, 2018-ban a főváros XIII. kerületének díszpolgári címét adományozták neki. 2019-ben testvérével, Leventével együtt az óbudai Kobuci Kertben megrendezett negyedik Országos Beatles Találkozón a Höfner gitárgyár nemzetközi életműdíját vehette át.

 

 

ATEMPO.sk
Fotó: Zih Zsolt / MTI, Szalay Zoltán, Urbán Tamás / Fortepan