50 éves Fullajtár Andrea színésznő

Ma ünnepli 50. születésnapját Fullajtár Andrea Jászai Mari-díjas színésznő.

Budapesten látta meg a napvilágot 1973. szeptember 7-én. Eredetileg magyar–francia szakos tanárnak készült, ám a szóbeli vizsgára már nem ment el.

Két évet töltött a Nemzeti Színiakadémián, a Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1998-ban végzett Zsámbéki Gábor osztályában. Már 1996-tól játszik a Katona József Színházban.

 

 

Elsősorban tragikus szerepek megformálója. Sokan Tőkés Anna, Lukács Margit utódjaként is emlegették. Számos tragikus szerep megformálása mellett lehetőséget kapott komikai vénájának megcsillantására is. A Talizmán című darab von Cypressenburgné szerepében a közönség többször nyíltszíni tapssal jutalmazta.

A színház mellett több filmes alkotásban is szerepelt, láthattuk az Aranyélet, az Egynyári kaland, a Hacktion: Újratöltve sorozatokban, a Presszó, a Valami Amerika filmekben. Volt Demi Moore, Julianne Moore, Helen Hunt és Emily Watson magyar hangja is, de a Nyócker! című animációs filmben Irinának is ő kölcsönözte a hangját.

 

 

Sok éven át a Színház- és Filmművészeti Egyetemen osztályvezető tanár volt a színművész szakon, de 2021-ben távozott az intézményből.

Munkásságát számos díjjal ismerték el. Többször elnyerte a Vastaps-díjat, a Színikritikusok Díját, 2002-ben Súgó Csiga díjat, 2003-ban pedig Jászai Mari-díjat vehetett át.

 

 

Nagyanyja Galló Olga Auschwitz túlélő volt, aki tábori életéről naplót vezetett, melyet "Tíz hónap Babilon" címmel könyvként is kiadtak.

 

Roni, ATEMPO.sk
Fotó: Horváth Judit